Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárům hrozí silná bouřka

28. 2. 2013

fotografie1032.jpg

Zdá se, že na ostrovy konečně dorazí "únorové" počasí, tedy přijde déšť a zima. To co logicky velmi vadí turistům, tedy mraky a déšť, však vítají skoro všichni obyvatelé ostrova, kteří s chmurami sledují stav vody v nádržích v horských oblastech. Většina přehrad je na svém minimu a na jihu ostrova již nepršelo tři roky.

p2235945_resize.jpg

Při pohledu na satelitní snímky (ZDE) azorské oblasti Atlantiku je jasně vidět bouřková fronta.

V nejbližších 48 hodinách by se mělo podle meteorologů rozhodnout, zda se fronta obrátí ke kanárským ostrovům a nadělí jim skutečně nadměrné dešťové srážky  nebo zda se klidně rozpustí do stran. 

Podle prognózy meteoinstitutu AEMET by v případě příchodu ke kanárům bouřka, vyjma silného deště, byla provázena i vichřicí až 150 kilometrů za hodinu. Postiženy by měly být zejména západní ostrovy a nejvíce ostrov La Palma. 

AEMET ale upozorňuje, že předpověď se může měnit každou hodinu a je těžké předpovídat, jestli se bouře vyčerpá nad Azorami a bude dále směřovat nad Madeiru a Portugalsko, jako to bylo v únoru 2009, nebo zda se obrátí na jihovýchod a postihne kanárské ostrovy (jako to bylo v únoru 2010).  

Pro tuto chvíli, tedy pro dnešek a zítřek, AEMET předpokládá oblačno a pokles denních teplot až na 18 stupňů na jihu Gran Canaria. Trend by měl pokračovat i o víkendu. 

Bouře, pokud změní směr na jihovýchod, by měla na ostrovy dorazit v neděli večer. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist