Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapsáři na Gran Canaria

29. 10. 2012

 

taschendiebe-barcelona-thumb-400x249.jpg

Není všechno zlato, co se třpytí a i na krásném pobytu na Gran Canaria vám může někdo udělat pěknou kaňku.

Pobertové jsou na celém světě a policie s nimi všude svádí více či méně vyrovnaný boj. Gran Canaria je po vstupu Bulharska a Rumunska do Evropské unie cílem organizovaných band, které přes léto sídlí na Baleárských ostrovech a v okolí Valencie, ale v zimě se přesouvají „za teplem“, speciálně na Gran Canaria a Tenerife.

Jsou všude, kde je větší koncentrace turistů, tedy na plážích, v supermarketech, na tržnicích, v hotelích a podobně. Specializují se výhradně na kapesní krádeže.

Jenom za loňskou zimu bylo identifikováno přes 300 Bulharů a Rumunů, kteří patřili do těchto tlup, 50 z nich bylo zatčeno.

Kdo tedy tráví dovolenou na Gran Canaria, měl by mít oči dokořán a pamatovat na základní pravidla bezpečnosti své a věcí.

Několik podstatných rad :

  1. Nenoste na veřejnosti drahé šperky, zvláště náramky a náhrdelníky vám mohou snadno utrhnout
  2. Pokud máte na zádech batoh, pamatujte, že dozadu nevidíte. Rozhodně nenechávejte v kapsách batohu doklady a peníze, jeden z lupičů vás osloví se žádostí o pomoc, druhý zezadu okrade.
  3. Nezastavujte se s nikým cizím, který vás osloví na ulici a žádá radu, rozměnění peněz nebo i pomoc s dítětem. Jakmile vytáhnete peněženku, rozlučte se s ní, pokud budete někomu radit nad mapou, rozlučte se s mobilem v kapse či doklady.
  4. Specialitou loňské zimy je, že vás (zejména večer či za šera) jeden z členů bandy něčím zašpiní většinou zezadu, další vás na to upozorní a pomůže vám s očištěním. Při tom vám vytrhnou tašky a okradou.
  5. Pokud už dojde k tomu neštěstí a budete okradeni, volejte ihned Policia local  (telefonní čísla jsou ZDE mějte sebou potřebná telefonní čísla pro zablokování kreditek a doklady pro jistotu nechávejte v hotelovém trezoru. 

Policie je tak jako u nás či jinde ve světě bezmocná a pokud k oloupení dojde, většinou nic nevyřeší. Soustředí se tedy na prevenci. V hotelech mají turisté k dispozici trezory, takže vše cenné raději sebou nenoste. 

  

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist