Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kometa C/2011 L4 bude vidět již za 2 dny

7. 3. 2013

 

kometa-c2011-l4.jpeg

 Pozorování západu slunce na břehu moře je oblíbenou činností  skoro všech turistů. A na jihu ostrova se najde řada míst, kde slunce zapadá "do vody"  a zážitek je o to intenzivnější. 

 

Ti, kteří stráví na Gran Canaria příští týden a splní předchozí podmínky budou mít šanci bezprostředně po západu slunce vidět těsně nad obzorem kometu, která se od druhého týdne v březnu představí obyvatelům modré planety jako jedna z nejjasnějších komet posledních mnoha let. 

Kometa C/2011 L4 (PanStarrs) byla objevena 7. června 2011 prostřednictvím automatizovaného sledování na Hawaii. Dne 5. března se začne přibližovat k zemi a 10.3. bude k nám nejblíže. Nejvíce podle předpovědí zazáří na obloze mezi 8. a 12. březnem. 

Kometa bude viditelná pouhým okem, ale přesto se doporučuje použití dalekohledů. Je nutné se však vyvarovat přímého pohledu do slunce a vyčkat, až zapadne.

Tím rozhodujícím pro sledování komety je tak západ bez mráčků a neomezený výhled k západnímu obzoru. Pozorovatel musí být také daleko od světelného znečištění.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist