Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontroverzní rozhodnutí úředníků

10. 8. 2012

Kam směřuje turistika na Gran Canaria, tak by asi měla znít otázka po té, co představitelé správního města Mogán rozhodli o omezení lůžkové kapacity v regionu. Stejně však postupují i úředníci v další turistické oblasti San Bartolome de Tirajana, kam patří  letoviska Maspalomas, Play del Ingles či Meloneras i Puerto Rico.

Vše začalo v Mogánu, který rozhodl o limitu 60 tisíc lůžek a myslel jen na hotelová zařízení. Oficiálně je záměrem úřadů zvýšit tímto opatřením kvalitu poskytovaného ubytování. 

Komplexy apartmánů mají být podle úředníků nadále nahrazovány 4 a 5 hvězdičkovými hotely, jejichž masivní výstavba se v údolí Mogán plánuje. Je ale zarážející, že nikomu z úředníků nedochází, že ne všichni turisté chtějí trávit dovolené v hotelech, které jsou většinou i cenově výrazně dražší než apartmány. Zdá se tak, že hotelová loby, namlsaná posledními tučnými léty, kdy počty turistů nehledíc na krizi stále stoupaly, slaví vítězství. To se však může ukázat ve střednědobém pohledu vítězstvím Pyrrhovým.

Tito tzv. turističtí experti, tedy úředníci ovlivnění stavební a hotelovou loby, jsou tak trochu mimo realitu normálního života. Průměrný spotřebitel nemá peníze na to, aby platil tisícové částky v eurech za dvoutýdenní rodinnou dovolenou v hotelu. Jistě, turisté jsou obecně v celém světě stále náročnější na kvalitu služeb a ubytování, ne však za cenu skokového zvyšování jejich cen. Obecně nejen v Mogánu, ale na celé Gran Canaria chybí ubytovací kapacity na střední úrovni pro rodinou dovolenou s dětmi nebo pro návštěvníky, kteří se chtějí zdržet více než 2 týdny nebo i pro seniory, kteří tráví na ostrovech zimní měsíce. Prostě apartkomlexy, které dříve například bývaly v Maspalomas v lokalitě zvané Campo International. Komplexy apartmánů s dobrým vybavením a za poloviční cenu proti hotelům.

Přeci rodiny, které nechtějí malé hotelové pokoje a tlačenice u hotelových bazénů, ale rodinné prostorné apartmány s kvalitní přistýlkou a s místy na lehátkách u bazénu, snad nevymřely. Apartmány s kvalitním nábytkem, prostorné a s klimatizací, v komplexu do 600 turistů, jako alternativu obrovských masivních hotelových komplexů, kde tráví najednou dovolenou řádově několik tisíc lidí a kde se význam slova „dovolená“ nebo „odpočinek“ ztrácí v davech hostů.

Poslední zprávy o počtech turistů, kteří přibyli na ostrov, jsou navíc alarmující. Statistici meziročně hlásí pokles za prvních 7 měsíců o skoro 5% a nedávají příliš nadějí do zimních měsíců. Navíc se od září přidá faktor Ryanair, který v důsledku omezení státní podpory zrušil více než 20 linek na ostrovy, převážně z Německa a Anglie. 

Pokud k tomu připočítáme evropskou rozpočtovou krizi, obecné chudnutí důchodců a rozhodnutí kanárské vlády zpřísnit administrativním úkonem náročnost na „turistická“ zařízení, které povede ke ztrátě až 30 tisíc lůžek právě v komplexech apartmánů, je více než jasné, že vláda a regionální úředníci nemají nastavený v turistice správný směr a riskují, že ztráta 6 tisíc pracovních míst v turistickém sektoru, jen za první letošní půlrok, nemusí být konečná. 

 

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist