Jdi na obsah Jdi na menu
 


Madrid odmítá uvolnit peníze na dostavby klíčových silnic

10. 12. 2014

tenoya-tunel.jpg

Vládnoucí lidová strana dnes při jednání v Senátu smetla ze stolu návrh politické strany z kanárských ostrovů, Coalición Canaria, o navýšení prostředků nutných k dostavbě klíčových silnic na ostrovech. 

Ke stavbě základní infrastruktury na ostrovech je španělská vláda zavázána Dohodou o spolupráci mezi státem a vládou na Kanárských ostrovech.

Podle senátora za stranu Coalición Canaria, Narvay Quintero, škrty Madridu, jednostranné a bez předchozího upozornění a "vyjednávání" s kanárskou vládou, vedly pro období 2012-2015 ke snížení o 628.000.000 eur v rozpočtu souostroví. Nepřímo pak škrty vedly dále ke ztrátě 10 tisíc pracovních míst.

Quintero uvedl, že si je vědom potřeba úpravy rozpočtů v době hospodářské krize. Vláda Kanárských ostrovů přijala snížení subvencí z celostátního rozpočtu mezi 30 a 50 procent, ale 73 procent, tak jak je kalkulováno v návrhu rozpočtového zákona na rok 2015, je prostě pro kanárské ostrovy zničující. 

Senátor, zvolený za ostrov El Hierro, trvá na tom, že dopravní infrastruktura na Kanárských ostrovech je "záležitost státu", a varoval, že 10 z 19 cest, které měly být na základě Dohody mezi kanárskou autonomií a státem dokončeny, bude paralyzováno.

Jsou to rozestavěné silnice například mezi městy La Aldea a Agaete a obchvat Las Palmas na Gran Canaria, dokončení okruhu na Tenerife, nebo magistrála sever-jih na Fuerteventura.

Škrty, plánované na kanárských ostrovech, podle senátora silně kontrastují s plánovanou investicí do rozvoje silnic v roce 2015 na španělské pevnině. Zde by mělo být prostavěno 3,561.000 eur.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist