Jdi na obsah Jdi na menu
 


Madrid škrtnul kanárům v rozpočtu 2016 další miliony eur

12. 7. 2015

pobreza-pobre-miseria.jpg

Ještě ani neoschl inkoust pod jmenovacím dekretem nové kanárské vlády, a již se rozhořel standardní boj na půdě kanárského parlamentu.

Šéf poslaneckého klubu strany Nueva Canarias (NC), Roman Rodriguez, odhaduje, že regionální vláda bude mít příští rok od centrální vlády v rozpočtu o 240 milionů euro méně. Proto Rodriguez požádal nového kanárského prezidenta, Fernando Clavijo, o vypracování plánu a finančního "vzorce" k zastavení vystěhovávání, vypracování opatření pro boj proti chudobě a celkové zlepšení ekonomické situace.

Rodriguez upozornil, že souostroví čeká již sedmý po sobě jdoucí rok škrtů ve veřejných výdajích a vláda dosud nezpracovala a nerealizovala žádný plán, aby tento pokles příjmů kompenzovala. Očekává, že to bude pro vládní strany priorita. 

Podle Rodrigueze je přímé snížení rozpočtu v částce 168 milionů, dalších 70 milionů bude chybět na základě daňových úlev, prosazených centrální vládou. Propad bude sice kompenzovaný částečně výnosy z růstu ekonomiky, ale přesto celková situace povede k růstu chudoby. Již prvních 5 měsíců letošního roku naznačují, že chybí peníze na vzdělávání, veřejné práce a přibývá těch, kteří v důsledku nesplácení mají krácené dodávky vody, elektřiny či jsou dokonce ze svých bytů a domů vystěhováváni. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist