Jdi na obsah Jdi na menu
 


Migrační krize eskaluje, za jeden den dorazilo na Kanárské ostrovy více než 700 imigrantů

9. 10. 2020

patera.jpg

Podle informací kanárské centrály "112" (twitter), agentury "Efe" nebo webu "canarias7", dorazilo v pátek, 9.10.2020, na Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote a Fuerteventuru na palubách 22 lodí přes 700 ilegálních imigrantů. Jedná se o bezprecedentní počet, nejvyšší od doby zatím největší imigrační krize v roce 2006, kdy Kanárské ostrovy přijaly více než 30 tisíc běženců.

Od dnešní půlnoci do večerních 20 hodin dorazilo na Tenerife 423 lidí ve čtyřech lodích, na Gran Canaria 199 osob na dvanácti lodích, na Lanzarote nejméně 73 ilegálních imigrantů na pěti lodích a na Fuerteventuru nejméně šest lidí na jedné lodi.

Toto číslo není definitivní, protože počet lidí na palubě posledního ze čtyř člunů, které dnes dorazily na Tenerife, se stále jen odhaduje na 110. Stejně tak de facto neznámý je počet ilegálních imigrantů, kteří dorazili na čtyřech z pěti lodí na Lanzarote a jediného člunu na Fuerteventuru, protože lodě propluly varovným systémem pohraniční stráže a imigranti se po dosažení břehu rozprchli po obou ostrovech. 

Jedná se o zcela skandální situaci, protože rekordního počtu bylo dosaženo právě v den, kdy na Kanárských ostrovech je na dlouho odkládané návštěvě španělský ministr pro imigraci, José Luis Escrivá, aby se seznámil se zcela katastrofální situací, která likviduje turistický ruch na ostrovech. Dnešní počet imigrantů odpovídá například čtvrtině z počtu za celý rok 2019, nebo se vyrovná ročním počtům za léta 2015 (875 imigrantů) nebo 2016 (672 osob).

Ministr pro migraci pod tlakem okolností po návštěvě přístavu Arguineguín (jih Gran Canaria), kde má španělská vláda záchytný tábor pro imigranty, uznal, že podle současného vývoje není vyloučeno, že Kanárské ostrovy směřují ke krizi, která snese srovnání s léty 2004 až 2008. Jinak situaci, včetně zcela nefunkční ostrahy španělských a  schengenských hranic, nechtěl komentovat. Escrivá pouze krátce uvedl "Zde si člověk uvědomí realitu imigrace na Kanárských ostrovech". 

K migrační krizi se však vyjádřil předseda vlády nejvíce postiženého ostrova Gran Canaria, (Cabildo de Gran Canaria), Antonio Morales, který při jednání s ministrem Escrivá požadoval, aby předseda španělské vlády, Pedro Sánchez, ustanovil jednotné "velení" a tím předešel střetu kompetencí ministerstev obrany, vnitra a migrace. 

Při pohledu do historie zjistíme, že v roce 2004 dorazilo na Kanárské ostrovy 8 426 přistěhovalců, v roce následujícím pak  4 715, v roce 2006 statistika ukazuje na rekordní číslo 31 678. V roce 2008 pak dorazilo 9 191 migrantů. 

Podle nejnovějších oficiálních údajů, zveřejněných ministerstvem vnitra, dorazilo od začátku ledna do 30. září letošního roku na Kanárské ostrovy 6 081 přistěhovalců na 225 lodích, což je šestkrát více než v roce 2019. S údaji za tento pátek a několik říjnových dní se počet ilegálních imigrantů, kteří dosáhli kanárského pobřeží, pohybuje mezi 7,5 až 8 tisíci osob. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist