Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mimo hotely turisté méně utrácejí

27. 6. 2014

 fotografie1356.jpg

Média opět zveřejnila pozitivní zprávu z turistického ruchu, i když při bližším pohledu na zprávě zůstává výrazný stín.

Ministerstvo pro turistiku zveřejnilo včera údaje, že výdaje turistů na kanárských ostrovech za prvních pět měsíců letošního roku dosáhly 5,349 miliard euro a tím meziročně vzrostly o výrazných 15,2%. Jen samotný květen přinesl nárůst o 4,9% na 692 milionů eur.

Turisté standardně nejvíce přijíždějí z Německa, Velké Británie, severských zemí a nově také z Asie.

Tím stínem na této zprávě je skutečnost, že růst výdajů je krytý pouze nárůstem celkového počtu turistů, kteří přijeli na kanárské ostrovy. Za prvních 5 měsíců přijelo na ostrovy celkem 3,8 milionů turistů, tedy o 13,1% více než za stejné období loni. Průměrná útrata na hlavu je však o 1,9% nižší než v roce 2013. Každý turista tak utratil během svého pobytu průměrně 1.102 euro.

Každý den tak průměrný turista utratí 108 euro, tedy o 2,6% méně než loni. V květnu však došlo k razantnímu poklesu denních výdajů na 90 euro, což je mezirošní pokles o 11,4%.

Proč to tak je, je zřejmě na první pohled. Na vině jsou all-inclusive dovolené, jejichž podíl výrazně roste. Již každý, i starší apartmánový hotel, ve snaze udržet krok s pětihvězdičkovými hotely v nových lokalitách, poskytuje svým klientům službu all inclusive. Tím vzniká efekt, kdy turisté v průběhu dovolené neopouštějí skoro své hotely, a pokud ano, s pásky na zápěstí jen korzují po ulicích a promenádách. Bary a restaurace nejen na Playa del Inglés či San Augustin nebo Puerto Rico tak zažívají krušné časy.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist