Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monitorování hor Gran Canaria senzory a kamerami - přichází nový systém včasného varování

25. 5. 2019

100.jpg

Jak potvrdila ostrovní vláda (Cabildo de Gran Canaria), ostrov bude v příštích 12 měsících vybaven novými termálními a vizuálními kamerami, které vytvoří systém včasného varování proti lesním požárům. Náklady na tento projekt, který nese název Alertgran, činí 2,7 milionu eur. Systém by měl umožnit včasnou detekci kouřových a požárních ohnisek a meteorologických událostí. Přibližně 68% povrchu ostrova by mělo být pokryto senzory a kamerami.

Projekt by měl být schopen zahájit plný provoz před začátkem sezóny požární ochrany v roce 2020, tedy nejpozdějí v květnu. Nejdříve však musí být všechny systémy centrálního operativního střediska Gran Canaria (CECOPIN) přizpůsobeny současnému stavu techniky, protože zde se sbíhají všechna monitorovaná data. Samotné kamery a síť senzorů stojí asi 1,8 milionu eur. V oblasti o průměru asi 15 kilometrů by se měly kamery a senzory vzájemně překrývat. V ceně je také zahrnuto 19 nových meteorologických stanic, které mají určit stupeň sucha ve vegetaci a tím i riziko hoření, z něhož lze také odvodit, jak rychle by se mohl požár rozšířit.

Zbývající náklady jsou požadovány pro komplexní systém řízení provozu, který bude instalován jako první. Kromě přímého sledování životního prostředí systém nabídne také přímé řízení některých důležitých prvků, takže bude možné např. operativně zjistit, jak vysoká je hladina vody v nádržích, spočítat, kolik lesní či travnaté plochy by mohlo být z těchto vodních zásob uhaseno, sytém bude také aktuálně ukazovat tlak v jednotlivých hydrantech, které jsou hasičům v horách k dispozici. Záchranáři budou také přímo připojeni k novému systému, aby bylo možné operativně shromažďovat všechna potřebná data, která nemohla být dříve zachycena, což by mělo přispět k dalšímu zlepšení práce hasičů.

Jedná se o unikátní projekt ve Španělsku, který zvýší bezpečnost všech lidí a rostlin a živočichů na ostrově Gran Canaria. Ministr hospodářského rozvoje Rául García Brink ji dokonce označil za "velkolepý a kvalitativní skok z 20. do 21. století z hlediska zvládání mimořádných situací".

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist