Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Gran Canaria po deštích rostou houby, včetně hřibů

14. 12. 2014

houby.jpg

Po příchodu období dešťů (zejména v horských a severních oblastech ostrova) se Gran Canaria pomalu stává rájem pro milovníky houbaření. Pokusíme se vám říci kde a co sbírat a čeho se vyvarovat.

Po vydatných deštích v polovině listopadu a po ochlazení a slabých deštích v horských oblastech v posledních dnech, se na Gran Canaria začalo dařit houbám. A hned přicházejí první negativní zjištění. Ministerstvo zdravotnictví proto důrazně varuje houbaře, aby nesbírali houby které neznají a aby především houby netestovali tím, že je budou ochutnávat. 

Každoročně záchranné služby ošetří mnoho otrávených osob, nejčastěji o víkendech, kdy řada obyvatel ostrova vyjíždí do horských oblastí do rekreačních zón a zde si připravuje jídla. Ministerstvo upozorňuje, že pokud se po požití hub objeví první příznaky nevolnosti, je nutné co nejrychleji vyhledat odbornou pomoc lékaře. 

Pro mnoho lidí se to bude zdát neuvěřitelné, ale na Kanárských ostrovech je katalogizováno 1800 různých druhů hub, Většinou se jedná o odrůdy, které lze nalézt na celé severní polokouli. Z 600 odrůd, které pak existují na Gran Canaria, je osm smrtelně jedovatých, 20 je jedovatých, 25 jedlých a zbytek nemá žádnou gastronomickou hodnotu.

Jednou z mnoha lokalit na Gran Canaria, kde lze nalézt a sbírat houby, je finca Osorio nedaleko města Teror. Zde je evidováno na 40 hektarech rovných 181 druhů hub. Některé z nich jsou kulinářsky velmi ceněné, jako například zde se hojně vyskytující Boletus edulis, neboli hřib smrkový. Jsou zde však i houby prudce jedovaté, jako je Amanita phalloides nebo Galerina marginata. Ta první se v Čechách jmenuje muchomůrka zelená a ta druhá čepičatka jehličnanová, rostoucí na rozkládajícím se dřevě jehličnanů. 

Takže než se v rámci dovolené vydáte do hor ostrova Gran Canaria sbírat houby, ať do okolí města Teror nebo dále na západ až za město Artenara anebo do okolí měst Moya či Firgas, osvěžte si za pomocí atlasu hub nebo internetu své znalosti hub, rostoucích v českých luzích a hájích. Ty, které rostou zde na Gran Canaria, jsou totiž z 99% stejné. Vyvarujete se tak návštěvě zdravotnického zařízení a nechtěnému prodloužení své dovolené, jako se to zde na ostrově velmi často stává například díky záměně pečárky lesní za pečárku perličkovou (Agaricus meleagris) a pečárku koroptví (Agaricus phaeolepidotus), které jsou jedovaté. 

Tomu, kdo si pak v mykologii příliš nevěří, nezbývá než navštívit některý z grankanárských trhů, kde se houby v tomto období prodávají nejen sušené a nakládané, ale také čerstvé. Stačí se jen poptat, kde že se prodávají "setas". Nejlepším je nedělní trh právě ve městě Teror - LINK

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist