Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kanárské ostrovy směřuje polární vzduch, může i sněžit

16. 2. 2016

049_resize.jpg

Kanárské ostrovy sužuje již druhý den silný vítr. Národní meteorologická služba AEMET vyhlásila až do středy pro západní ostrovy druhý, oranžový stupeň varování, pro východní platí tzv. žlutý, tedy první stupeň. Na Gran Canaria se pak zejména v horských partiích nedoporučuje vycházet na tůry, zdržovat se pod stromy, obyvatelstvo dostalo pokyny upevnit předměty na střechách, terasách. Silný vítr přetrhává dráty vysokého napětí a hasiči na Gran Canaria již museli dvakrát hasit nebezpečné požáry. Také Atlantický oceán je velmi neklidný a pobřeží je bičováno vysokými vlnami. Na všech plážích vlají červené vlajky zakazující koupání. FOTO

Meteorologové nyní přicházejí s informací, že ve čtvrtek může všechny kanárské ostrovy zasáhnout masivní příliv polárního vzduchu od severu. Studená fronta se nyní pohybuje přes Evropu a její směřování naznačuje právě stávající silný vítr. Příchod studené fronty přinese v první vlně silný déšť a očekávají se i bouřky. 

Meteorologové předpokládají, že teploty by mohly v druhé polovině týdne klesnout až na 10 stupňů Celsia a v nadmořské výšce 1.700 - 1.900 m.n.m. může sněžit. Studené počasí by mělo vydržet až do pondělí. 

Turisté na jihu ostrova Gran Canaria se však nemusejí obávat, že by mělo pršet nebo sněžit na pobřeží. Pro celý jih se předpokládá nadále slunečné, i když velmi chladné počasí. Noční teploty by měly klesnout až na 12 stupňů, denní pak nepřesáhnout 20 stupňů Celsia.

Aktuální vývoj počasí můžete sledovat na našem webu ZDE

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist