Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nacionalisté a odbory chtějí zdanit turisty

16. 11. 2013

gando-check-in.jpg

Politická strana NC (Nuevo Canarias) předložila spolu s odborovými svazy  UGT und CCOO návrh na zavedení nové "hotelové" daně podobné té, kterou znají návštěvníci například českých lázní. Ta by byla splatná při příjezdu do hotelu a zatížila by přímo turisty, nebyla by tedy obsažena v ceně zájezdu. 

Tento návrh hned vyvolal silnou vlnu odporu napříč politickým spektrem. Například podle lidovců by každé zvýšení daňové zátěže vedlo neprodleně k odlivu turistů. 

Jako příklad použil místopřededa lidovců Miguel Jorge jiné španělské ostrovy, Baleáry, kde podobnou daň zavedli v roce 2001. To co následovalo, postihlo ekonomiku ostrovů na dlouhá léta. Například jenom z Německa klesl počet turistů neprodleně o 30% a celé opatření navíc vedlo k růstu šedé ekonomiky a vyhýbání se výběru daní. Ve výsledku Baleáry na dlouhou dobu přišly o více než 40% turistů z celé Evropy. 

Ekonomická krize je tvrdá, stejně tak i reforma veřejných rozpočtů vlády premiéra Rajoy, místní vláda i obce potřebují peníze, na jejichž přísun z centrální kasy si tak snadlo zvykly. A turisté jsou hned na ráně a vybrat od nich nějaké to euro se přímo nabízí. Ale příklad Baleárů je hrozivý a varovný. Snad budou mít politici na Kanárech rozum a nesmyslnou daní neuvrhnou ostrovní ekonomiky do ještě hlubší krize. Byla by to škoda zejména proto, že nyní jsou Kanáry opět velmi "in" a počty turistů, kteří na ostrovy přijíždějí, atakuji rekordní čísla z dob dávno před krizí. 


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist