Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naděje na energetickou soběstačnost ostrovů - z mořských vln

9. 3. 2013

elektrina-z-vln.jpg

Gran Canaria by mohla dodávat minimálně polovinu spotřeby elektrické energie celých Kanárských ostrovů, alespoň takový je potenciál severního pobřeží a mořských vln. Je o tom přesvědčen Simone Meme, ředitel norské společnosti Langlee Wave Power, která bude v letošním roce testovat na ostrově své zařízení "Robust" na využití energie z vln. 

Meme to řekl v první den třetího ročníku mezinárodního veletrhu  Internacional del Mar v Las Palmas. Meme zdůraznil, že tato společnost, která zahájila činnost v roce 2006 v Oslu, se rozhodla založit na Kanárských ostrovech pobočku pro testování prototypu tohoto zařízení na ostrově Gran Canaria.

 "Robust" je částečně ponořený a plovoucí převodník, který převádí pohyb vln na elektrickou energii. Jeho složení je standardní, s nízkými nároky na údržbu a většina jeho prvků by se mohla vyrábět a montovat na Gran Canaria, což by podpořilo místní průmysl a vytvořilo kvalifikovanou pracovní sílu. 

Prototyp "Robust" bude mít počáteční kapacitu 100 kw a testován bude na severním pobřeží ostrova Gran Canaria. Meme uvedl, že tento převaděč energie mořských vln bude montován na zemi, následně bude odtažen a ukotven asi 800 a 1000 metrů od břehu na volném moři. 

Zástupce společnosti Langlee zdůraznil, že "Robust" je "zelené" zařízení a jeho výroba a provoz nemá žádný negativní dopad na životní prostředí.

Mimo Gran Canaria je společnost připravena instalovat několik dalších zařízení na Lanzarote a Tenerife a nevylučuje implementaci na všechny ostrovy. Cílem je zajistit energetickou soběstačnost ostrovů včetně energeticky náročného procesu odsolování mořské vody. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist