Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neokanárský domek na kráteru Bandama je po rekonstrukci

13. 3. 2015

bandama-domek.jpg

Na Pico de Bandama, kopci nad stejnojmenným sopečným kráterem, byl dnes otevřen po rekonstrukci domek z roku 1942.

Domek, uzavřený v roce 1999 a po dobu 16 let kazící dojem z jinak krásné vyhlídky na velkou část východního a severního pobřeží ostrova včetně hlavního města Las Palmas, byl rekonstruován nákladem 100 tisíc euro. 

Pod domkem se nachází vojenský bunkr, postavený taktéž v roce 1942, který měl využití v plánech španělské frankistické armády v průběhu 2. světové války. Španělsko sice do války oficiálně nezasáhlo, ale ostrov Gran Canaria poskytoval přístav německým ponorkám. Armáda se tak obávala invaze spojeneckých armád, zejména Britů, kteří okupovali nedaleké Maroko. Invazní plány spojenců vstoupily do dějin jako "Plán Pilgrim". Domek pak sloužil jako "kamufláž" skutečného využítí hory. 

Přírodní památku Pico de Bandama navštíví ročně přes 200 tisíc návštěvníků a tak domek bude pro ně sloužit jako informační místo, kde budou poskytovány mapy a také video o vzniku kráteru Bandama.

Jeden z největších sopečných kráterů v Evropě, který byl naposledy činný asi přes 1.800 lety, můžete navštívit i Vy, pokud využijete jeden z našich výletů. 

Například celodenní výlety GRAN TOUR nebo SEVERNÍ TOUR,  nebo čtyřhodinový výlet do botanické zahrady a právě na kráter Bandama, LINK

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist