Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novela dopravních předpisů přinese pokuty až 500 tisíc euro

22. 3. 2014

 

auta-univer.jpeg

Španělská vláda schválila ve čtvrtek 20 nových zákonů či novel těch stávajících. Předpokládá se, že by měly vstoupit v platnost již od 1.6.2014. A tak se ve Španělsku změní například dopravní předpisy : 

Alkohol za volantem 
Řízení pod vlivem alkoholu, tedy pokud někdo překročí povolenou mez, se bude moci pokutovat až do výše 500 tisíc euro. Povolené množství alkholu v krvi je ve Španělsku 0,5 promile, nováčci za volantem mají povoleno jen 0,3 promile.

Drogy za volantem

Podle novely bude pro zjištění požití drog stačit test slin řidiče, pokud bude zjištěna přítomnost drog, může očekávat pokutu až do výše 500 tisíc euro. Výjimku tvoří pouze látky, předepsané lékařem, kdy však není zakázáno řídit. 

Drogy a alkohol u chodců

Podle novely mohou být i chodci, účastníci silničního provozu (přechody, chůze po silnicích a pod.) testováni na přítomnost alkoholu či drog v krvi. 

Nové povolené rychlosti

Na dvouproudých dálnicích je povoleno jen 120 km/hodinu, nyní na vybraných úsecích může být rychlost zvýšena až na 130 km/hod.. Nově bude trestána jízda nižší rychlostí než 20 km/hodinu, aby byla zajištěna plynulost provozu.

Výjimky pro cykllisty

Cyklisté stále nesmí na dálnici. Dříve cyklisté měli povoleno jezdit o 50% nižší rychlostí než minimální (tedy 10 km/hod), toto omezení bylo nyní zrušeno, protože rychlost 10 km/hodinu nelze na některých silnicích na kolech dosáhnout.

Zákaz antiradarů

Každý, kdo si instaluje do vozu antiradar, musí počítat s pokutou 6 tisíc euro a ztrátou 6 bodů.

Cizinci a jejich auta

Dříve si museli cizinci, trvale žijící na území Španělska, registrovat auto pouze daňově, nyní ho budou muset přihlásit i policejně. 

Odpadky na silnicích

Odhození odpadku na silnici může být podle novely pokutováno jako čin, způsobující nebezpečí pro dopravu. 

Pokuty a slevy při placení

Kdo zaplatil dříve pokutu do 15 dnů, získal slevu 50%. Nynís e tato lhůta prodlužuje na dní 20.


 

Takže, šťastnou cestu po španělských dálnicích a silnicích!

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist