Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový systém sledování a kontroly medůz a řas

26. 6. 2013

 

meduzy.jpg

Vláda Kanárských ostrovů, ve spolupráci s radami, obcemi a dalšími institucemi, vytvořila program sledování a podávání zpráv o šíření medúz a dalších subjektů na plážích, jako jsou například škodlivé řasy.

 

Tento systém včasného varování, prevence a kontroly je tvořen sítí pozorovatelů jako základní nástroj dozoru a programu prevence a kontroly otravy obyvatelstva, jak reportoval dnes náměstek ministra pro místní rozvoj, Guacimara Medina a generální ředitel správy veřejného zdraví José Diaz Flores.

Cílem nového programu je zvýšit znalosti o těchto přírodních jevech a koordinovat všechny správní orgány, s cílem zlepšit tok informací a opatření pro případ přítomnosti těchto organismů, jakož i zvýšit povědomí obyvatelstva a turistů. Podstatné je i zajištění spolupráce na výzkumných projektech v této oblasti. 

Spouštěčem vytvoření programu byly události loni v létě na pláži Las Canteras, kde bylo postiženo více než sto lidí denně, kteří utrpěli požahání od medůz. 

Program se realizuje ve spolupráci s Universitou v Las Palmas de Gran Canaria. Univerzita si klade zejména za cíl zvýšení povědomí veřejnosti o přítomnosti těchto organismů, je důležité se naučit s nimi žít, stejně jako v jiných částech světa, a získávat vědecké informace pro pochopení těchto přírodních jevů.

Profesor ekologie fakulty mořských věd Javier Aristegui popsal loňský velký výskyt medůz na kanárských plážích jako "velmi neobvyklý". Loni v létě bylo nejen velké množství medúz na kanárských plážích, ale detekovány byly i řasy, velryby a žraloci.

Nicméně v tomto roce zatím nedošlo k příchodu medúz. Méně nebezpečný pro člověka je kontakt s řasami, které způsobují jen kopřivku. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist