Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nucená vystěhování jsou velký problém

15. 4. 2013

 

 

068_resize.jpg

V roce 2012 bylo na kanárských ostrovech z rozhodnutí soudu kvůli nesplácení hypoték vystěhováno 1.900 rodin, které jsou od té doby oficiálně bez střechy nad hlavou.V celém Španělsku to bylo přes 46 tisíc rodin.  

Politici nyní horečně pracují na řešení této situace, kdy banky, jasní viníci hospodářské krize, raději nechají byty a domy po vystěhování prázdné a neprodají je za nižší cenu. Spekulují na růst cen po té, co EU rozhodla o mimořádné pomoci při likvidaci "výbušných" hypoték za stamiliardy euro a dluhy bank nakonec zaplatí daňoví poplatníci.  

Isabel Saaverda ze sdružení  „Stop násilným vystěhováním na Gran Canaria“ říká, že každý má právo na střechu nad hlavou. Kritizuje stav, kdy banky zabaví nemovitost a dále ji ani nepronajímají ani neprodávají. A vláda jenom přihlíží ožebračování lidí.

V Andalusii již tento stav řešila vláda mimořádným dekretem, v jiných oblastech soudy dávají za pravdu těm, kteří v důsledkuk krize nemají práci a nesplácejí, na kanárských ostrovech již také právníci pracují na variantách řešení. 

Je nejvyšší čas postavit hráz nesmyslnému a nenasytnému jednání bank, které jako jediné jsou zodpovědné za finanční a následnou hospodářskou krizi, jejíž následky nyní nesou obyčejní lidé, přicházející o majetek, který léta dlouho a úspěšně spláceli, zakončuje Saaverda.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist