Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochrana území kolem majáku Maspalomas je vládní prioritou

1. 5. 2013

 

maspalomas-faro-oasis-y-charca.jpg

Vláda Gran Canaria včera vydala dlouho očekávané rozhodnutí ve věci žádosti hotelové skupiny Lopesan prohlásit budovu hotelu RIU Oasis kulturní památkou. 

Vláda sice neprohlásila samotnou budovu památkou, rozhodla ale o prohlášení kulturní a historickou památkou celého území Oasis de Maspalomas. Tři ikony Gran Canaria, Oasis de Maspalomas, Roque Nublo a Dedo de Dios zůstanou výsostně chráněny před civilizačními vlivy. 

Skupina RIU, vlastník hotelu Oasis, která žádala u úřadů o souhlas s demolicí hotelu a novou výstavbou, včera rozhodla, že hotel po měsíci odstávky za týden znovu otevře. Vyzvala již zaměstnance aby se ve čtvrtek dostavili na pracoviště a zahájili přípravy ke znovuotevření.

Vládní rozhodnutí ale neznamená, že budova hotelu nemůže být zbourána, vytvoření kulturně-historické památky Oasis de Maspalomas však znamená výrazná omezení v další výstavbě. Například žádná stavba v lokalitě nesmí přesáhnout výšky palem či dominanty Maspalomas, majáku.

O nových stavebních povoleních nebude rozhodovat radnice v San Bartolomé, ale samotná ostrovní vláda, která má nyní rok na to, aby celý projekt prohlášení lokality památkou předložila kanárské vládě k odsouhlasení.

Budoucnost hotelu Riu je tak záhadou, protože jeho zboření, nová výstavba a obzvláště jeho případná rekonstrukce podléhá souhlasu ostrovní vlády.

Společnost RIU oznámila, že, mimo znovuotevření hotelu 8.5., bude rozhodnutí vlády studovat a zavžuje i varianty obrácení se na soud či zpracování žádosti o odškodnění. Nyní celou situaci analyzuje a rozhoduje o přehodnocení obchodních plánů. 

Důvodem pro prohlášení oblasti památkou je skutečnost, že odtud odplul Kryštof Kolumbus na svou poslední plavbu do Ameriky po té, co si zde naložil obilí, maso, vodu i palivové dříví. 

Oblast, zasažená rozhodnutím vlády, je poměrně velká a týká se mnoha staveb zde umístěných, například hotelů IFA Faro, Palm Beach, jejich depandancí i jiných rezidencí a budov, ale i obchodního centra Oasis, která se mělo bourat a znovu stavět současně s hotelem RIU Oasis. 


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist