Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opozice kritizuje financování fotbalového turnaje

13. 5. 2014

 

fotbalovy-turnaj-maspalomas.jpg

Je to jen čtyři měsíce, co FC Augsburg zvítězil nad PSV Eindhoven ve finále 29. mezinárodního fotbalového turnaje v Maspalomas. A nyní se veřejnost dozvídá, jaké byly náklady tohoto turnaje, placené z veřejných peněz. Opozice podrobila vedení radnice těžké kritice. 

Podle zjištění opozičních radních stál radnici letošní turnaj 291.195,19 euro a za poslední tři roky turnaje zatížily veřejné rozpočty neuvěřitelnou částkou 750.000 euro, zatímco na rozvoj lokálních sportovců a sportovišť věnovala radnice pouhopouhých 72 tisíc euro. 

Opozice kritizuje nejen výši nákladů, ale také skladbu. Pozastavuje se také nad přínosem pro propagaci lokality Maspalomas, což je hlavní argument vedení radnice, která tvrdí, že turnajem propaguje Costa Maspalomas. 

Největší náklady organizátoři turnaje vykázali za ubytování čtyř přihlášených týmů. Opozice upozorňuje především na plýtvání  v této oblasti, neboť fotbalové týmy bydlely v nejluxusnějších hotelech. Za Augsburg zaplatila radnice skoro 40.000 Euro v hotelu Salobre Golf, za Eindhoven v hotelu Villa del Conde přes 51.000 Euro a za Schanghai 42.000 Euro v Riu Palace Oasis.

Radnice dále nešetřila ani na cestovném, neváhala proplatit náklady na leteckou přepravu finalistů turnaje v celkové výši skoro 50 tisíc euro. 

Z dalších významných nákladových položek opozice kritizuje zejména faktury za živé přenosy ve výši 21.602 Euro, za tiskové středisko - 4.387 Euro. Za příklad odsouzeníhodného jednání organizátorů pak opozice uvádí faktury za prádelnu ve výši 11.556 Euro, když vlastník prádelny je bratr radního.

Zda se bude konat jubilejní 30.ročník tohoto fotbalového turnaje v Maspalomas je tak otázkou. Nepoměr nákladů, věnovaných na turnaj (750.000) a místním sportovcům (72.000), však naznačuje, že ve volebním roce 2015 se příjezdu zahraničních fotbalových týmů nedočkáme. Řečeno fotbalovou terminologií, radnice by za svůj postup a utrácení na úkor rozvoje mládeže, měla dostat "červenou". 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist