Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrov El Hierro dnes přepisuje dějiny

27. 6. 2014

 p2016570_resize.jpg

Nepíšeme příliš často o jiných kanárských ostrovech, ale tato událost, která se dnes stane na ostrově El Hierro, stojí více než za povšimnutí.

Dnes bude na tomto ostrově zapojený větrný a vodní ekologický park Gorona do rozvodné sítě. Tím se El Hierro stane zcela nezávislým ve výrobě elektrické energie, na její produkci již nebude více zapotřebí ropa a její deriváty nebo jakákoliv další  fosilní paliva. Od dnešního dne se na El Hierro bude proud vyrábět již jen díky síle větru, slunečnímu záření a vodě.

První myšlenky dnes zrealizovaného plánu se objevily v roce 1997 a celá věc měla od samého počátku velkou podporu kanárské vlády, která uvítala, že ostrov El Hierro může být první na světě. Nový energetický park sestává ze dvou vodních nádrží (spodní má kapacitu 150 tisíc m3, ta horní 380 tisíc), pěti větrných elektráren (každá s výkonem 6 Megawatt. Přebytečně vyrobený proud se od dnešního dne bude "uschovávat" v přečerpané vodě. Pro stav nouze jsou ale také připraveny dieselmotory, které mohou v případě výpadku vodní elektrárny převzít úlohu.

Větrné elektrárny vyrábějí na ostrově El Hierro až 80% celkové spotřeby elektrické energie. Zbytek zajišťují solární a vodní elektrárny. Projekt realizovaný na El Hierro jednoznačně ukazuje, že lze bezproblémově zajistit pokrytí elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Nezbývá než držet palce, aby se toto povedlo v dohledné době i na Gran Canaria, i když s výstavbou přečerpávací vodní elektrárny mezi přehradami Soría a Las Niňas lze z ohledem na plánovaný zásah do rázu krajiny výrazně polemizovat. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist