Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pláž na skutečném konci světa

11. 4. 2013

 

gui-gui-plaz.jpg

V posledních dnech musela Guardia Civil řešit mnoho stížností na porušování zákonů v oblasti Playa Güi Güi.

Tato pláž se nachází v národním parku a platí zde samozřejmě zákaz kempování, rozdělávání ohně a znečišťování přírody. Za porušení pravidel mají Guardia Civil a strážci parku právo udělovat vysoké pokuty.

Pláž je mezi obyvateli a návštěvníky Gran Canaria poměrně známá, ale málokdo se může pochlubit tím, že ji osobně navštívil, rozhodně jednodušší je to přes google. Vlastně pláž není ničím "zajímavá". Kdyby byla někde v Maspalomas, asi by ji nikdo ani nenavštívil a v jejím okolí by rozhodně nevyrostly hotely. Přesto, nebo právě proto, je takovou grankanárskou Shangri La. 

Ve skutečnosti existují dvě Güi Güi pláže: Güi Güi Grande je první, na kterou se dostanete, když projdete barranco a je malá (asi 350 metrů). Její pojmenování tak nesouvisí s její velikostí, ale spíše vyplývá z velikosti samotné barranco. To Güi Güi Chico je skoro dvojnásobná. Leží jižně od Grande a je asi 650 metrů dlouhá. Dostanete se na ni z Grande pěšky podél skal, ale při přílivu nebo rozbouřeném moři je nutná velká opatrnost, záchranáři jsou skutečně daleko. 

Pláž Grande i Chico jsou sice písečné, ale za přílivu jsou skoro celé pod vodou. Často sem moře zanese naplavené dřevo,  Nevede sem žádná cesta a tak vyjma lodě je jedinou možností minimálně dvouhodinový pochod z vesničky Tasartico, trekové vybavení je více než doporučené. Trasa vede členitým terénem a rozhodně není určena pro turistické začátečníky. Odměnou po překonání namáhavé cesty je ale skutečný ráj na zemi. Celá oblast barranco de Güi Güi je poslední, turistickým ruchem neposkvrněnou, částí ostrova. 

Bývaly doby, v časech hippies, kdy okolí pláže bylo obydlené, pěstovala se zde mariuhana a lidé se zde snažili najít svou cestu zpátky k přírodě. Ty časy jsou už dávno pryč a dnes je připomíná jen jeden trvale usídlený poustevník a zříceniny několika domů. 

Cesta sem není jednoduchá, ale podle těch, kteří sem dorazili, stojí za to. Chodí sem ti, kteří chtějí být sami a utéct před civilizací, ale také ti, kteří chtějí například pozorovat noční oblohu. Díky malému světelnému znečištění je zde skutečně nádherný pohled na hvězdy.  

Vždy se mezi lidmi ale najdou tací, kteří si neváží zákonů a neplatí pro ně pravidla. Nejinak je tomu i v oblasti barranco Güi Güi, kde si někteří myslí, že lokalita je vzdálená i pro strážce zákona. Guardia Civil to však řeší nasazením lodí, i když tato varianta, jak postihnout narušitele, je za silného větru hodně riskatní. Možná i špatné možnosti kotvení a nebezpečný přístup za větru či bouřícího moře bylo důvodem, proč ztroskotal projekt Watter Taxi, který vozil zájemce z přístavu Puerto de las Nieves na západním pobřeží. Cesta trvala hodinu a půl a na zodiacu ji absolvovalo najednou až 12 lidí a průvodce. Náklady na pohonné hmoty však vyšroubovaly cenu do takových výšek, že projekt ani ne po dvou letech ztroskotal. Pro pláž a celou oblast možná ta lepší varianta.

Dnes je tak pláž útočištěm lidí, vzpomínajících na čas hippies, milovníků přírody, trekařů a hlavně naturalistů a nudistů. Takže až sem někdy dorazíte a budete se chtít vykoupat, ze slušnosti se svlékněte, jinak uslyšíte kolem sebe "opovržlivé" turístas...:-)

Následující VIDEO vám alespoň trochu přiblíží nádhernou přírodu tohoto zapadlého konce světa. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist