Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počasí komplikuje pátrání po imigrantech

12. 1. 2015

namorni-zachranari.jpg

Silná calima, která panuje již třetí den na Gran canaria i dalších kanárských ostrovech komplikuje pátrání po 23 imigrantech.

Dvě letadla námořní záchranné služby a SAR ( letecká pátrací a záchranná služba) pátrají zatím bezvýsledně po lodi s 23 imigranty. Pátrání velmi znesnadňuje calima, tedy mračna prachu a písku z Afriky, které zasáhly v posledních dnech kanárské ostrovy.

Pátrání začalo v neděli ráno, když SAR dostala informace o vyplutí lodě od afrického pobřeží, přesně z Cabo Bojador (Západní Sahara). Záchranáři předpokládají, že mořské proudění zanese loď k jižním břehům Gran Canaria. 

Každý rok přistane u kanárských břehů několik lodí s imigranty, většinou u břehů ostrova Lanzarote. Naposledy přistála loď s africkými uprchlíky na začátku prosince přímo na pláži Maspalomas u písečných dun. Tentokrát však loď z Afriky vyplula výrazně jižněji než obvykle (mapa) a tak jediným cílem může být ostrov Gran Canaria. Velmi rizikovým faktorem je však vzdálenost mezi africkým břehem a ostrovem Gran Canaria. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist