Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počet utonulých stoupá, turisté ignorují výstražné vlajky na plážích

1. 6. 2017

 058_resize.jpg

Za první čtyři měsíce letošního roku se na Kanárských ostrovech utopilo celkem 35 lidí. Je to o čtyři utonulé osoby více než za stejné období roku 2016.

Na čele této velmi smutné statistiky je ostrov Tenerife (14 utonulých), následuje Gran Canaria (8), Fuerteventura (6) a Lanzarote (4).

Na ostrovech La Palma, El Hierro a La Gomera nedošlo k žádné nešťastné události.

Podle statistiky bylo z utonulých 81% cizinců a 19 Španělů, tedy "kanářanů" i návštěvníků z kontinentálního Španělska. Mezi utonulými bylo 28 mužů a 7 žen.

Příčina je v drtivé většině případů stále stejná. Nepozornost a nezájem koupajících se o výstražné vlajky, které vyvěšují na plážích příslušníci španělského Červeného kříže. Turisté ani často neposlouchají ústní pokyny ostrahy pláží a koupají se i tehdy, když jsou červené vlajky nejen na stožárech, ale malé červené vlaječky jsou i umístěny přímo na pláži u hrany oceánu.

Znovu upozorňujeme všechny návštěvníky Kanárských ostrovů, že na plážích je ze zákona nutné se řídit pokyny pracovníků Cruz Roja Espaňola (španělský Červený kříž). Pokud pomineme vysoké pokuty, které za neuposlechnutí hrozí, koupající riskují především své životy.

Je nutné si uvědomit, že Gran Canaria je sopka s poměrně strmým podmořským profilem a tak jsou vlny a mořské proudy nevyzpytatelné a hlavně mají jiné charakteristiky než v mělkých mořích.

Vždy je proto nutné se při příchodu na pláž rozhlédnout a zjistit, jaká je vyvěšená vlajka. Červená znamená absolutní zákaz koupání a plavčíci na mělkých plážích tolerují jen "osvěžení" do půl těla, v žádném případě se nesmí plavat. Žlutá znamená koupání na vlastní nebezpečí s rizikem a pouze vyvěšení zelené vlajky znamená klidný oceán a dobré podmínky i na plavání.

Vždy je však nutné mít na paměti, že přílivové a odlivové proudy dají zabrat i profesionálním plavcům, natož seniorům či dětem.

Pro koupání proto doporučujeme především ty pláže, kde jsou  směrem do moře umístěny vlnolamy. Je to například oblast El Veril (Maspalomas), nebo pláže ANFI, MogánAmadores či San Augustín.  

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist