Jdi na obsah Jdi na menu
 


Policie uzavírá na Gran Canaria silnice v horách, z důvodu náledí a sněhu

18. 2. 2016

snih-18_02_2016.jpg

Vláda ostrova Gran Canaria rozhodla dnes odpoledne o uzavření tří silnic v horách z důvodu špatných povětrnostních podmínek (námraza, očekávané sněžení). Jedná se o silnice GC-150 z Cruz Tejeda do Los Pechos; GC-600 z Ayacata na křižovatku Camaretas a GC-130 z Los Marteles do Los Pechos. Uzavřený je také výjezd na nejvyšší horu.

Na Gran Canaria, přesně podle předpovědi, dnes dorazila studená fronta. FOTO, FOTO

Vláda žádá obyvatele, aby se vyvarovali jízdy autem do horských oblastí, pokud to nevyžadují mimořádné okolnosti. Na většině horských silnic hrozí námraza a zejména sesuvy půdy a pády kamení z důvodu větru a deště. 

Na jednání vládního výboru pro mimořádné situace byl aktivován plán na uzavření všech dilnic od nadmořské výšky 1.450 až 1.700 metrů pro případ sněžení. Podle předpovědi by sněžit mělo začít v noci ze čtvrtka na pátek. Bílá pokrývka zatím leží jen na Pico de la Gorra. 

Podle aktuálních informací vláda vyslala do horských oblastí více než 60 aut, které postupně uzavírají všechny přístupové sinice do horských oblastí. Ty zůstanou uzavřené po celou noc a ráno bude vyhodnocena aktuální situace. 

Stále zůstává uzavřená silnice GC-200 mezi La Aldea a El Risco. Důvodem jsou silné sesuvy a pády kamení. Ze stejných důvodů je uzavřená od večerních hodin i silnice mezi Tejeda a Artenara, kde došlo v velkému sesuvu půdy. 

Národní meteorologická agentura AEMET vyhlásila na pátek pro všechny kanárské ostrovy žlutý stupeň nebezpečí z důvodu deště, silného větru a vysokých vln. Pro ostrovy Tenerife a Gran Canaria pak i z důvodu sněžení. 

Na Gran Canaria může zítra v průběhu dne za 12 hodin spadnout až 60 litrů srážek na m2. 

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist