Jdi na obsah Jdi na menu
 


Policie zasáhla pro kempařům na Gran Canaria

19. 8. 2012

Nelegální kempování má na Gran Canaria tradici.

Zejména v období Velikonoc nebo letních prázdnin se nacházejí podél pobřeží četné malé osady, většinou však nelegální. Celá věc má jeden důvod a tou je nedostatek míst pro kempování lidí, kteří si nemohou dovolit hotel, nebo prostě rádi kempují. Nezbývá jim tedy nic jiného, než kempovat ilegálně.

Proti táborníkům zasahuje policie každý rok a táborníci zase proti zásahům policie každoročně protestují. Většinou však bez valného významu pro kteroukoliv stranu sporu.

V letošním roce však úřady v Maspalomas rozhodly o tvrdším postihu a vyčlenily celkem 250 osob, které odstraní z úseků pláže Playa de Pocito Bea, Cuesta La Arena, Las Carpinteras všechny nelegální kempaře násilím.

Údajně je cílem této kampaně plánovaný a velmi rozsáhlý úklid pláží a jejich úprava pro použití turisty. Podle úřadů produkují nelegální táborníci odpadky, kterými kontaminují pobřeží pro zdraví nepřijatelným způsobem. Jedním z řešení by byla instalace veřejných toalet a umýváren. Tímto způsobem by byla hygiena zaručena, zdá se však, že toto není cílem úřadů.

Policie nejprve v uplynulých dnech evakuovala z pláží přes 60 trvale usídlených osob, teprve poté započalo čištění pláží a odvoz až 10 tun odpadků. Přítomnost policie byla nezbytná, protože většina squatterů nebyla přítomna. Bylo nezbytné jejich příbytky rozebrat, sepsat a odvést jejich věci a následně vydat i úřední rozhodnutí pro nepovolené táboření.

Jistě, orgány státní správy mají pravdu, když tvrdí, že protiprávní stanování způsobuje spoustu nečistot. Zarážející však je, že nikdo ze zodpovědných nemá zájem o vytvoření tábořišť se zajištěním základních hygienických podmínek, jako jsou toalety či sprchy. Jistě by se našlo hodně místních i turistů, kteří by takový postup uvítali.

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist