Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pondělní utonutí vyvolá velké změny na plážích San Bartolomé

8. 1. 2015

cruz-roja.jpg

Pondělní smrt dvou lidí na pláži Playa del Inglés znovu otevřela debatu o tom, zda je dostačující červená vlajka jako odstrašující prostředek pro turisty ve vstupu do moře, když jsou nepříznivé podmínky. "Budeme razantnější," říká radní pro bezpečnost města San Bartolomé, José Carlos Alamo.

Město San Bartolomé de Tirajana, kam patří pláže Maspalomas, Meloneras a Playa del Inglés  oznámilo, že studuje možnost zvýšení kontroly na plážích obce vedoucí k zajištění ještě větší bezpečnosti plavců. Brzy přibudou nové lépe vybavené hlídací věže a důrazněji se bude prosazovat pravomoc záchranářů a policie uložit pokutu až do výše 1500 eur pro ty, kteří poruší zákaz vstupu (nikoliv koupání) do moře při vyvěšení červené vlajky. "Nechceme, aby umírali další lidé," řekl radní José Carlos Alamo.

Alamo připomíná, že dva lidé, kteří se v pondělí dopoledne utopili na Playa del Ingles, vstoupili do moře když byla vyvěšena červená vlajka a navíc na pláži ještě nebyli pracovníci Cruz Roja, tedy záchranáři z Červeného kříže. Radní uvádí, že je nezbytné důrazněji prosazovat platné vyhlášky a zákony. "Je to jediná možnost, jak zajistit maximální bezpečnost nejen turistů, ale i našich záchranáři, protože pokaždé, když někoho záchraňují, riskují také své životy", řekl.

Nezanedbatelnou roli hraje také městská policie, která by měla více vymáhat pokuty za vstup do moře při vyvěšení červené vlajky. Vyhláška o pokutách není všelék, ale funguje jako odstrašující prostředek, za účelem zajištění bezpečnosti všech uživatelů pláže. 

Je nutné podotknout, že v pondělí chybovali především turisté, kteří vstoupili do moře při vyvěšených červených vlajkách a vydali se koupat navíc do oblasti, která je známá jako výrazně nebezpečná (mapa). Rodina zde byla se synem slavit 40.výročí svadby a koupáním u prvního vlnolamu ve směru na San Augustin rozhodla o svém osudu. Tato oblast je jedna z nejnebezpečnějších na pláži Playa del Inglés, obzvlášť když jsou nepříznivé podmínky na moři. Je to místo, kde záchranáři museli už mnohokrát zachraňovat lidi, kteří ignorovali varovné vlajky.

Moře je nebezpečné kdekoli na světě, to je nutné mít na paměti i při dovolené na Gran Canaria!

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist