Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potomci dinosaurů na kanárských ostrovech

23. 6. 2013

 

 

gallotia-stehlini.jpg

 

Podle mnoha odborníků žijí poslední dinosauři "Evropy" na Kanárských ostrovech.  

 

Ještě před dobytím ostrovů španělští dobyvatelé věděli o existenci "Grandes lacértidos", tedy obřích ještěrek na Kanárských ostrovech.

Na ostrově Tenerife od těch dob přežila "Lagarto Gigante de Tenerife" (Gallotia intermedia), která dosahuje délky 50 cm a její postava se skládá z hnědých až načernalých zad se žlutými skvrnami a modrými tečkami. 

El Hierro se zase může pochlubit s "Lagarto Gigante de Hierro" (Gallotia Simonyi), která dosahuje délky 60 cm a záda mají barvu nahnědlou až černou se žlutými tečkami.  

Na ostrově La Gomera žije "Lagarto Gigante de La Gomera" (Gallotia bravoana), dosahuje délky 40 cm, její tělo je hnědavé až černé a má modré tečky na krku. 

Ale na Gran Canarii se vyskytuje největší žijící ještěr, "Lagarto Gigante de Gran Canaria" (Gallotia stehlini), který může mít velikost až 80 cm. Má šedé tělo a krk (hrdlo) je oranžový. 

Každý z těchto endemických druhů žije jen na svém ostrovu, znamená to, že vyjmenované druhy nikdo nemůže najít na jiném z ostrovů. Všechny druhy ještěrky na ostrovech Tenerife, El Hierro a La Gomera patří k ohroženým druhům. Bohužel však není známo nic o ochraně ještěrky na ostrově Gran Canaria. I když zásah ochranářů při výstavbě Decathlonu na severu ostrova a přemístění 500 jedinců do nezasažené zóny svědčí o změně hodnot. (informovali jsme ZDE)

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

A žerou banány.

(Kanárek, 23. 6. 2013 14:58)

Z vlastní zkušenosti vím, že nejsou až tak plaché a nechají se krmit. Až půjdete od Faro 2 podél kanálu k moři, tak jim můžete u křoví na pravé straně, asi v půlce cesty, házet kousky banánu, ten mají nejraději :-) a po pár vteřinách začnou vybíhat a kousky žrát. Pak na vlastní oči uvidíte co to je za predátory.

 

 

 
TOPlist