Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potravinová pomoc z EU skončila v kontejnerech

21. 11. 2012

potravinova-pomoc.jpg

Nezaměstnanost 33%, 34% obyvatelstva pod hranicí bídy, místy nejdražší potraviny ve Španělsku, proto se snaží Evropská Unie pomoci potřebným na Kanárských ostrovech.

Jak se ale ukazuje, pomoc není zřejmě až tak potřebná, když mohou potraviny z evropské unie končit v kontejnerech. 

Kartony se sýrem, moukou, polévkami a džusy, opatřené razítky EU a FEGA (Fondo Español de Garantía Agraria – španělský garanční fond pro zemědělství), byly objeveny v odpadním kontejneru v Santa Cruz de Tenerife. Nález učinili spolupracovníci platformy na pomoc bezdomovcům.

FEGA nakupuje potraviny z evropských peněz, pomoc pak jde organizacím, spravujícícm tzv. potravinové banky nebo k Červenému kříži. Zde se potraviny rozdělují potřebným, resp. tak by to mělo správně být.

Mluvčí platformy na pomoc bezdomovcům, Eloy Cuadra, si ale myslí, že na Kanárských ostrovech jsou evidentní nedostatky při kontrole a označování potravin jako „prošlé“.

Eloy Cuadra říká, že mají důkazy, že ve čtvrti García Escámez v Santa Cruz de Tenerife skončily v kontejnerech potraviny, které ještě nebyly prošlé, společně s moukou, které měla uplynulou expiraci. Podle mluvčího jde o jasné selhání státních orgánů a věc by měla šetřit policie.

Cuadra objasňuje, že řada distribučních center nemá lednice a proto končí potraviny, rychle podléhající zkáze, v kontejnerech.

Ředitel potravinové banky je názoru, že se jedná o ojedinělý případ, myslí si ale, že je chybou, že stát příliš využívá dobrovolné organizace při distribuci. 

Červený kříž oznámil, že ve spolupráci s ministerstvem bude příslušný distribuční bod ihned uzavřen. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist