Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár na La Palma je zčásti pod kontrolou, hasiči bojují dál

7. 8. 2016

incendio-palma-sigue-quemando-mazo-121_g.jpg 

Na ostrově La Palmas zuří oheň (FOTO) a polyká doslova tisíce hektarů vzácných lesů. Na vině je opět lidská nedbalost. O požáru jsme již dříve informovali ZDE. 

Aktuálně, podle zpráv z dnešního dopoledne, jsou již dva ze tří požárů pod kontrolou a přibližně 2.400 evakuovaných obyvatel se již může vrátit do svých domovů. Mimo své domovy je ještě stále 500 lidí z oblasti Mazo. FOTO

Prognózy jsou optimistické a úsilí všech hasičů se nyní soustředí na oblast sopky El Cabrito a Montes de La Luna v oblasti Mazo (FOTO). Optimismus přináší i poslední meteorologická předpověď a aktuální pokles teplot vzduchu. Současně s ochlazením se začíná i zvyšovat vlhkost vzduchu. Dobrou práci všech nasazených jednotek, hasičských i vojenských, ocenil při své návštěvě i kanárský prezident Clavijo.

Německý bezdomovec, Scott Verdini Stump (27), který založil požár, již nastoupil včera do vězení po té, co na něj soud prvního stupně uvalil vyšetřovací vazbu. Oznámil to mluvčí kanárského Nejvyššího soudu. 

Podle informací kanárské vlády je celkem zasaženo požárem 4.073 hektarů lesa. Práci hasičů nejvíce komplikuje velmi silný vítr, zejména v oblasti Tigalate. Lidem na zemi pomáhají ze vzduchu tři letadla, každé s kapacitou nádrží 6 tisíc litrů. Přiletěla ze základen Málaga a Torrejón u Madridu. Pomáhá také letadlo s nádrží 3,1 tisíce litrů z ostrova Gomera. 

Nasazeny jsou také dvě helikoptéry ze základny Punta Gorda (La Palma) s nádržemi o kapacitě 1.200 litrů.

Isla bonita, jak říkají kanářené ostrovu La Palma, požárem velmi utrpěla.  Rozsah celé tragédie nejlépe vystihuje toto VIDEO

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist