Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přehrada v údolí Fataga je bez vody, i další vysychají

7. 7. 2014

 p2235941_resize.jpg

Teplo, vítra a nedostatek srážek způsobují, že většina grankanárských přehrad v horách je skoro bez vody. Zpráva není zatím alarmující, alepřesto je důvodem, aby zemědělci v některých lokalitách měli o starost více. Množství vody v přehradách je v průměru pod 30% jejich kapacity a před námi jsou ještě dlouhé dva měsíce horkého léta.

Nejvíce vrásek na tvářích mají asi zemědělci v oblasti La Alde na jihozápadě ostrova, neboť dvě velké přehrady, které zásobují jejich rajčatové plantáže vodou, pomalu vysychají. Jedná se o přehrady  Parralillo a Caidero de Las Niñas. Ta první zadržue aktuálně něco přes 1.1 milionů kubických metrů, to znamená že je na 25% kapacity, ta druhá jen 450.000 m3, tedy 23% kapacity.

Nejhůře jsou však na tom zemědělci v údolí Fataga. Ačkoliv je zdejší přehrada malá a její maximální kapacita je 327.000 metrů kubických, poslední údaje ukazují, že zemědělci v této oblasti se mají čeho obávat.  Přehrada je vlastně prázdná, je v ní kolem 3.900 m3 vody, tedy něco kolem 1% její celkové kapacity.

Další přehradou na jihu Gran Canaria, která je postižena suchem, je Ayagaures. Aktuálně zadržuje kolem 400.000 m3 a je naplněná jen z 22%. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist