Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přes 200 cestujících uvízlo na trajektu na moři přes deset hodin

4. 3. 2013

 

fredolsen2012.jpg

V děsivou noční můru se změnila jindy poklidná cesta trajektem z Tenerife do La Palma. 

Více než 200 cestujících bylo uzavřeno po dobu více než 10 hodin mezi třemi ostrovy (Tenerife, La Palma, La Gomera). Důvodem bylo zhoršení počasí, vysoké vlny a uzavření všech přístavů na těchto ostrovech.

Cestující, kteří se plavili z přístavu Los Cristianos na lodi Benchijigua Express společnosti Fred Olsen, vyrazili z Tenerife kolem čtvrté odpolední. Po dobu tříhodinové plavby na La Palma se zhoršilo počasí natolik, že ředitel přístavu Santa Cruz de La Palma rozhodl o uzavření vjezdu do přístavu a neumožnil lodi kotvení, natož spuštění přechodového můstku. Vítr o rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu zvedal až 5 metrové vlny.

Kapitánovi lodi Benchijigua nezbylo než se obrátit kolem sedmé odpoledne zpátky do přístavu Los Cristianos, odkud se plavil od čtyři hodin, protože loď musela bojovat s vysokými vlnami.

Po vyplutí směr Tenerife kapitán oznámil cestujícím, že mezitím byl uzavřen i přístav  Los Cristianos na Tenerife. Tato zpráva začala poprvé působit mezi cestujícími paniku, mnozí nechápali, proč loď vlastně vyplula, když bylo vyhlášeno "červené" nebezpečí.

Po hodině plavby na Tenerife se tedy loď musela obrátit směrem na ostrov La Gomera. Po několika hodinách plavby, těsně před přístavem, jí však bylo oznámeno, že přístav se uzavírá a to opět z důvodu extrémně vysokých vln, kdy pokus o přiblížení lodi k molu mohl způsobit její potopení. 

Za této situace se podle účastníků plavby dostavoval u některých cestujících pocit beznaděje a stavy zoufalství, propukala panika. Kapitán s cestujícími komunikoval, vysvětloval situaci a snažil se objasnit, že loď se pokusí vrátit na Tenerife a přistát v přístavu Santa Cruz de Tenerife. Posádka nabídla cestujícím i malé občerstvení. 

Podle vyjádření posádky lodi, žádný z nich takovou situaci, tedy současné uzavření všech tří přístavů, nikdy nezažil. Loď zakotvila v dvanáct hodin v noci v přístavu Santa Cruz de Tenerife.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist