Jdi na obsah Jdi na menu
 


Puerto Mogán trápí tisíce aut, radnice plánuje parkoviště

17. 8. 2016

 020_resize.jpg

Rok rozestavěné autobusové nádraží, desítky autobusů vykládající cestující skoro na poli a více než 10 tisíc osobních aut denně, taková je dopravní realita tohoto dříve poklidného přístavního městečka na jihozápadě Gran Canaria. 

Podle starostky radnice Mogán, Onalia Bueno, je nezbytné vystavět nové parkoviště, jinak není možné zvládnout nápor návštěvníků, zejména v době pátečních trhů a slunečných víkendů.

O nutnosti stavby parkoviště se v Mogánu hovoří již od dokončení stavby dálnice v roce 2013, investice, která výrazně zrychlila dopravu ze všech koutů ostrova do tohoto malebného přístavního a turistického centra. Situace se má v nejbližších dnech dále zhoršit po té, co bude otevřen nový pětihvězdičkový hotel Sol Mogán, který staví pro norského investora Wenaas Gruppen při sjezdu z dálnice do přístavu společnost Lomoquiebre SL..

Problémy s auty návštěvníků, kteří se snaží najít v ulicích městečka místo k zaparkování, mají nejen obyvatelé, ale také například dodavatelé obchodů a restaurací, kteří musí denně zásobovat. V době pátečních trhů pak musí policie město doslova uzavřít a návštěvníci jsou nuceni parkovat doslova kdekoliv již od dálnice. Ulice a volné plochy však stále nestačí zájmu. 

Starostka navrhuje situaci řešit výstavbou veřejného velkokapacitního parkoviště mimo městskou zástavbu. Jako nejvhodnější se nabízí parcela situovaná severně od silnice GC-500 (mapa), kde by návštěvníci v klidu zanechali své automobily a do přístavu a městečka se dopravili minivláčkem nebo minibusem, po vzoru například letišť. Není zatím ale jasné, co na to řeknou ochránci přírody a ministerstvo životního prostředí, na parcelách jsou totiž vzrostlé stromy.

Co dodat závěrem? Výstavba záchytného parkoviště je jistě smělá myšlenka, která si zaslouží podporu a realizaci. Radnice v Mogán se však zmítá v politických šarvátkách a starostce zřejmě bude chybět dostatek podpory, ale i času, na realizaci všech plánů. Obzvlášť, když se více než rok nedaří ani dostavět autobusové nádraží. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist