Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radnice Mogánu a Maspalomas žádají kvůli kriminalitě migrantů o policejní posily

14. 1. 2021

inmigrantes-con-dinero.jpeg

Nedostatek imigrační kontroly ze strany španělského státu a velký počet ilegálních imigrantů, zejména z Maghrebu, vytváří velice komplikovanou situaci v obcích Mogán a San Bartolomé de Tirajana na Gran Canarii. V roce 2020 dorazilo na Kanárské ostrovy více než 23 tisíc ilegálních imigrantů, z nichž většina zůstala na ostrovech. Jen za letošní rok dorazilo dalších tisíc osob. 

Španělská vláda nápor migrantů zcela nezvládla, molo v přístavu Arguineguín plné tisíců imigrantů se stalo symbolem této neschopnosti a humanitární krize vyvolala četné odezvy politiků. Nikdo z nich však dosud, i přes mnohé sliby ministrů, nezajistil reálné řešení situace, kdy z nouzového řešení ubytování migrantů v hotelích se stává trvalá záležitost a přítomnost osmi tisíců migrantů ničí i poslední naděje na obnovu turistického ruchu na Gran Canaria. Nezanedbatelná je také frustrace obyvatel obou obcí, kteří se nechtějí smířit s ohrožením turistického ruchu, nárůstem kriminality včetně pouličních krádeží a obtěžování a s tím související ztráty pracovních příležitostí a nebojí se své požadavky vyjádřit v demonstracích. Skupiny přistěhovalců se každý den procházejí ulicemi, protože i přes ilegální překročení hranice a vystavení příkazu k vyhoštění ze Španělska mají plnou svobodu pohybu. Většinou nedodržují hygienické předpisy, nepoužívají roušky, nedodržují stanovené rozestupy, shlukují se v uzavřených parcích, vysedávají na lavičkách, žebrají, jsou hluční, agresivní, pijí alkohol a urážejí obyvatele. Lidé tento typ chování odsuzují a vyčítají úřadům, že zatímco obyvatelé obcí musí strpět řadu omezení kvůli Covid-19, Maghrebiové si dělají co chtějí. Doslova první věcí, kterou většinou imigranti dělají po příjezdu, je nákup tabáku a alkoholických nápojů. Velké otázníky také vyvolávají značné sumy, které někteří migranti utrácejí v restauracích, obchodech, hernách, včetně případů, kdy posílají peníze svým příbuzným do Maroka nebo Alžíru. Policie také prošetřuje napojení některých imigrantů, pronikajících na španělské území přes kanárskou migrační trasu, na struktury islámského státu a drogových mafií.  

Neuplyne den, aby občané Puerto Rico a Maspalomas na sociálních sítích neupozorňovali na kriminalitu imigrantů, kteří jsou do svého vyhoštění ze Španělska ubytování v hotelových zařízeních. Stejně tak neuplyne den, aby proti imigrantům nemusela zasahovat policie, ať na ulicích anebo v zařízeních, kde jsou ubytováni. Obyvatelé obou měst si stěžují, mají strach vycházet a odmítají nařčení z rasismu, když kritizují kriminalitu imigrantů. O většině incidentů informují hlavní zpravodajské kanárské weby, jako Maspalomas Ahorra, Canarias 7 anebo TiempodeCanarias. 

Starostka Mogánu, Onalia Bueno, která každý den čelí informacím o rostoucí kriminalitě ilegálních imigrantů zejména v Puerto Rico a Arguineguín, důrazně žádá španělskou vládní delegaci o aktivaci a nasazení členů rezervní skupiny Guardia Civil GRS, se sídlem v Los Rodeos, s cílem potírat rvačky a hádky, ke kterým dochází v posledních týdnech v některých apartmánových komplexech a hotelech, kde jsou ubytováni migranti.

Starostka San Bartolomé de Tirajana, Conchi Narváez, zase vyzvala obyvatele, aby ohlašovali trestné činy spáchané přistěhovalci policii a radnici „a nezanechávali jen záznamy na sociálních sítích“. Ve svých prohlášeních starostka naznačila, že pouze tímto způsobem bude moci požadovat přidělení většího počtu policistů od vládní (španělské) delegace na ostrovech a více pracovníků bezpečnostních agentur, které provádějí ostrahu turistických komplexů, kde jsou imigranti. Narváez svolala na příští úterý 19. ledna v 10:00 hodin místní bezpečnostní radu, kde budou analyzovány nejnovější incidenty a potyčky týkající se přistěhovalců a bude projednána obava obyvatel z rostoucí kriminality a nejistoty. Na schůzku jsou svoláni zástupci bezpečnostních složek státu, jako je místní policie, státní policie, dále zástupci Červeného kříže, zástupce španělské vlády na ostrovech a také členové neziskových organizací, které se o ilegální imigranty starají. 

Starostka Narváez v této souvislosti uvedla, že všichni lidé, kteří dorazí do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy nelegálně, obdrží neprodleně příkaz k vyhoštění, které se ale může několik týdnů a měsíců odkládat, protože země původu odmítají imigranty brát zpět anebo je odebírají ve velmi omezeném množství nebo podmiňují jejich návrat vydáváním EU víz. V článku 234 imigračního zákona ale existuje preferenční příkaz k vyhoštění pro všechny lidi, kteří „ ohrožují bezpečnost a veřejný pořádek", na základě kterého je možné kriminální jedince vyhostit urychleně, dodala starostka. Proto je nutná spolupráce obyvatel a jejich hlášení incidentů.

Velmi napjatá je situace například ve městečku Arguineguín v okrese Mogán, kde majitelé obchodů a restaurací hlásí přepadávání a krádeže zejména alkoholických nápojů gangy mladistvých imigrantů. Poslední incident se odehrál včera večer v restauraci Pasarela. Jen za tuto noc musela Guardia Civil vyjíždět  v obci ke třem bitkám a narušení pořádku imigranty. V komplexu Arguineguín Park, kde je ubytováno skoro tisíc imigrantů, většinou původem z Maghrebu, pak dokonce opilí imigranti napadali pracovníky bezpečnostní agentury a střetli se i následně s policií. Jeden z hlavních pachatelů byl zatčen, druhému se podařilo uprchnout. Zraněn velmi vážně byl i jeden z pracovníků bezpečnostní agentury a musel být převezen do nemocnice San Roque de Meloneras, druhý utrpěl lehká zranění.

V Puerto Rico je ohniskem napětí komplex Tamanaco, kde jsou ubytováni nezletilí imigranti. Již minulý týden zde opakovaně musela zasahovat městská i státní policie, opilí imigranti vyhazovali na ulici nábytek a po policistech házeli kamení. Guardia Civil dokonce zabavila nezletilým imigrantům dva podomácku vyrobené nože s čepelí přes 25 cm délky. Včera pak policie musela pacifikovat opilého nezletilého migranta, který ohrožoval "spolubydlící". V dalším komplexu, kde jsou ubytování imigranti, v hotelu Nido del Águila, zase několik přistěhovalců včera večer zahájilo mezi sebou bitku, na místě musela zasáhnout městská policie. 

Guardia Civil také včera zasahovala v dalším hotelovém komplexu Terraza Amadores a také v Barranco de Arguineguín, kde se shromažďovali přistěhovalci, kteří z hotelových komplexů utekli a skrývají se po násilnostech před policií anebo se vyhýbají soudům. 

V Maspalomas k potyčkám dochází například před komplexem Los Molinos, naposledy tam byl jinými imigranty okraden imigrant, který chtěl odeslat peníze své rodině. Zdroje neuvádějí, o jak velkou částku se jednalo ani kde imigrant finanční prostředky získal. Vyjma okolí Los Molinos je na Playa del Inglés problémová i ulice Calle Timple a nákupní centrum Jardín del Sol. Problémy jsou hlášeny i ze čtvrtě San Fernando. 

los-molinos.png

Ilegální přistěhovalci postupně vytvářejí na Kanárských ostrovech doslova "pátou kolonu" a je zcela nezbytné je co nejdříve poslat do zemí, odkud přišli, zejména do Maroka a Mauretánie. A  je nutné to udělat hned, než nadejde období Velikonoc, kdy se očekává, i s ohledem na pokračující očkování, větší zájem turistů o Kanárské ostrovy. Okamžité zahájení procesu vyhoštění je nutné také proto, že španělské úřady již de facto zamezily ilegálním imigrantům v jejich cestování z Gran Canaria na španělský kontinent a bez návratů do zemí původu se stavy běženců  na Kanárských ostrovech budou spíše navyšovat. 

Ve španělském tisku se v uplynulých dnech objevily informace, že španělská vláda vypsala veřejnou soutěž v hodnotě necelých 11 milionů eur na charterovou dopravu migrantů ze Španělska do zemí Maghrebu a Senegalu. Letadla mají létat z různých letišť ve Španělsku a do Afriky mají směřovat s mezipřistáním v Las Palmas. Komentátoři vyslovují naději, že vládní socialisté (PSOE) již nebudou více ustupovat menšímu koaličnímu partnerovi Unidas Podemos a začnou migranty urychleně vracet do zemí původu. Něco málo napovídá i obrat ve veřejném mínění, kdy 65% dotázaných Španělů je pro tzv horké návraty, tedy okamžité vracení ilegálních migrant do země původu. Varující pro vládní socialisty je, že s okamžitým návratem "ilegálů" souhlasí i polovina jejich voličů. 

Video jednoho z mnoha incidentů

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist