Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ředitelství turistického komplexu v Puerto Rico zakazuje majiteli přístup a pobyt v jeho apartmánu

1. 4. 2019

puerto-rico.jpg

Ředitelství turistického komplexu zakazuje majiteli přístup a pobyt v jeho apartmánu, aneb kontroverní "turistický zákon" z roku 2013 v praxi.

Redakce tohoto webu důrazně doporučuje všem zájemcům o koupi apartmánu nebo bungalovu v turistické oblasti na jihu Gran Canaria se nejprve důkladně seznámit s platnou legislativou, která umožňuje až vyvlastnění majetku, pokud byl  apartmán při kolaudaci určen k turistickému využití a nedošlo ke změně jeho formy užívání z "turistického" na "rezidenční". Zejména je nutné se seznámit se zákonem, kterým se řídí společenství vlastníků (Ley 49/1960, de 21 de julio, sobre propiedad horizontal) a dále i s turistickým zákonem (Ley 2/2013, de 29 de mayo, de renovación y modernización turística de Canarias). Při koupi nemovitosti je nutné využít nejen služeb renomované realitní kanceláře, ale je bezpodmínečně nutné konzultovat celou problematiku s právníkem nebo notářem, zejména co se týká užívacího určení nemovitosti, které je označeno na listu vlastnictví nebo v kolaudačním rozhodnutí. 

Ředitelství jednoho z turistických komplexů ve městě Puerto Rico (okres Mogán) tvrdí, že zákon zakazuje obytné využití apatrmánu v této oblasti a vynucuje jeho turistické využití. 

Společnost, provozující turistický komplex, zabránila ženě nizozemské státní příslušnosti v přístupu k majetku, který získala se svým partnerem dne 28. února. Společnost tvrdí, že zákon zakazuje v této oblasti používání apartmánů (bungalovů) k trvalému bydlení, resp. k jinému než organizovanému turistickému využití prostřednictvím společnosti, založené společenstvím vlastníků. Majitelka, která po návratu na Gran Canaria našla svůj apartmán s vyměněným zámkem, podala trestní oznámení ke Guardia Civil.

K incidentu došlo minulý pátek večer. Postižená cestovala s přítelkyní na Gran Canarii, aby si zařídila a vybavila apartmán, který zakoupila od soukromé osoby, německého státní příslušníka, který v apartmánu bydlel déle než 30 let a neposkytoval ho k turistickému využití. Po uzavření kupní smlouvy se postižení vrátili 5. března do Holandska a zanechaly v apartmánu všechny své věci.

Deset dní po jejich odjezdu z Gran Canaria ředitelství komplexu (jmenované společenstvím všech vlastníků komplexu) začalo rozesílat majitelům sérii e-mailů, kterými je upozorňovalo, že navzdory tomu, že si koupili nemovitost (apartmán) do soukromého vlastnictví, nemohou ho s odkazem na kontroverzní zákon o cestovním ruchu z roku 2013 užívat pro soukromé účely, ale pouze ho pronajímat prostřednictvím společnosti, vybrané ředitelstvím komplexu. 

Tento zákon otevírá dveře k tzv. skrytému vyvlastnění a k jeho aplikaci stačí prostá většina vlastníků na schůzi společenství. V takovém případě může (zjednodušeně řečeno) de facto kterákoliv společnost nebo soukromá osoba převzít byt nebo bungalov v turistické oblasti, který není užíván k těmto účelům a to za oficiální cenu, kterou za nemovitost zaplatil majitel (a která je zapsána v katastru nemovitostí, pozn. redakce). Pozemkový zákon přidal pouze tu výjimku, že před tímto vyvlastněním jsou ochráněni ti vlastníci, kteří bydleli v domech před 1. lednem 2017. Ti, kteří ho koupili nebo dokonce i zdědili po tomto datu však před vyvlastněním ochráněni nejsou.

V případě dvojice Holanďanů se tato hrozba naplnila v pátek večer, kdy se žena pokusila odemknout svůj zakoupený apartmán a zjistila, že zámek je vyměněný. Když se obrátila na ředitelství komplexu bylo jí sděleno, že nemovitost nemůže soukromě užívat, protože "Patří do komplexu a musí být v turistickém provozu". Neúspěšný byl i mediační pokus zástupce realitní kanceláře, která se podílela na prodeji nemovitosti. 

Holandská majitelka ujišťuje, že nebyla po koupi nemovitosti ředitelstvím komplexu informována, že nemovitost musí být turisticky využívána a že dokonce obdržela od ředitelství gratulační dopisy, protože do komplexu dlouhá léta jezdili s manželem jako turisté.

"Chápeme, že je to těžká situace pro vás a vaši ženu, ale apartmány není možné používat k trvalému bydlení. Prostřednictvím e-mailové korespondence jsme Vám objasnili právní status hotelu: rezidenční užívání není povoleno. Existují i ​​další majitelé, kteří chtějí bydlet v hotelu, ale nemohou, zařízení je primárně předurčeno být pouze turistickým střediskem“, vysvětlil nastalou situaci vlastnické dvojici z Holandska prezident ředitelství komplexu s tím, že chápe jejich nepříjemnou situaci.

Podle Sdružení postižených turistickým zákonem (PALT) nabídl management komplexu majitelům odměnu 250 eur měsíčně za turistické využití jejich apartmánu. 

K tomuto incidentu došlo ve stejný den, kdy se osoby dotčené tímto zákonem sešly před ústředím předsednictva regionální vlády v Las Palmas de Gran Canaria a demonstrovaly za ochranu práva na soukromé vlastnictví v turistických oblastech a za právo na soukromé využívání apartmánů a bungalowů. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist