Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekordní rozsudek proti ANFI: skupina musí zaplatit klientům přes 300 tisíc eur

22. 10. 2019

view-from-anfi-del-mer.jpg

Skupina Anfi, společnost se sídlem na Gran Canaria, která se angažuje v oblasti timesharingu, musí vrátit dalším  osmi zákazníkům více než 300.000 EUR z důvodu nesrovnalostí ve smlouvách o pronájmu. Rozhodl o tom soud prvního stupně v San Bartolomé de Tirajana s odkazem na judikát, vydaný v roce 2015 Nejvyšším kanárským soudem. 

O problematice jsme již dříve informovali například v roce 2015, nebo následně v roce 2016 v článcích ZDE a TADY

Nejaktivnější v této problematice je advokátní kancelář Canarian Legal Alliance z Arguineguín, která již dosáhla úspěchů ve více než 100 soudních sporech na obranu zájmů klientů ANFI a to v celkové odhadované hodnotě 2,5 milionu EUR.

Soud zcela odmítl obhajobu skupiny ANFI s tím, že pro právní posouzení jsou rozhodující právní předpisy platné v době podpisu smluv a že retroaktivní uplatňování pravidel je v rozporu s obecnými právními zásadami. Soud své rozhodnutí opřel nejen o zcela neplatné ustanovení smluv o pronájmu na dobu neurčitou, ale rovněž kritizuje skupinu, že ve smlouvě s klienty musí být vždy uvedené konkrétní ubytování, jeho trvání, dny a hodiny, v nichž klient může disponovat "timesharovým" apartmánem. 

I přes tyto soudní neúspěchy a platnou judikaturu Nejvyššího soudu, že smlouvy uzavřené na dobu neurčitou jsou v rozporu se zákony a tedy od samého počátku neplatné, se skupina ANFI nejen nadále odvolává proti dalším rozsudkům, ale také se rozhodla neplnit dobrovolně z pravomocných rozsudků. Navíc ANFI nepředala soudu seznam svých aktiv, které je možné postihnout ve prospěch klientů, kteří byli v soudních sporech proti ANFI úspěšní. Tento doslova „vzpurný“ postoj společnosti způsobil, že Státní zastupitelství v Las Palmas podalo obvinění proti dvěma společnostem skupiny, které se věnují timesharingu, a to Anfi Sales a Anfi Resorts, když prokuratura shledala v činnosti společností známky trestné platební neschopnosti. 

V souvislosti s tím dochází i ke snížení aktiv na běžných účtech dvou zmíněných společností skupiny, které za poslední tři roky klesly z více než 13 milionů eur na méně než půl milionu.

Kromě výše uvedených nesrovnalostí při uzavírání smluv na pronájmy apartmánů žalobci požadovali také vrácení záloh, které zaplatili během doby, kdy měli právo odstoupit od smlouvy, tj. tři měsíce bezprostředně po podpisu, což je praxe, kterou výslovně zakazuje Zákon 42/1998. V reakci na tyto požadavky Anfi vznesla námitky, že vrácení peněz není přiměřené, když „od provedení plateb uplynulo značné období“ a uživatelé využili své týdny v turistických komplexech.

Celkově má skupina ANFI vrátit na základě zatím nepravomocného rozhodnutí soudu, v tomto případě, 311.119,19 EUR plus úroky a náklady řízení. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist