Jdi na obsah Jdi na menu
 


Restaurace a bary musí zveřejnit alergeny

7. 3. 2014

fotografie1481_resize.jpg

Kanárská obchodní komora se sídlem v Santa Cruz de Tenerife oznámila, že bary, restaurace a kavárny na kanárských ostrovech musí do konce roku na základě nového nařízení uvést v jídelních a nápojových lístcích nebezpečné alergeny.

Celkem 14.290 restauračních zařízení tak čeká vydání nových lístků, aby v nich upozornily své zákazníky na 14 alergenů, které mohou být pro mnoho lidí zdraví nebezpečné.

Obchodní komora rozhodla na základě nařízení Evropské unie a současně také společně s MInisterstvem zdravotnictví rozhodla o sankcích, které bude po novém roce upatňovat vůči všem, kteří nařízení nesplní. A pokuty nejsou malé, porušení nařízení bude stát od 5.000 do 600.000 euro.

Evropská unie stanovila tyto hlavní alergeny, resp. problematické potraviny : vejce, kravské mléko – mléčné výrobky, arašidy, ořechy (vlašské, lískové, pistáciové, kešu, para, mandle), luštěniny (lupina, soja), hořčice, obiloviny obsahující gluten (pšenice), ryby, mušle, korýši, ovoce (jahody, banány, citrusy), celer, sezam, oxid siřičitý (antioxidant a konzervační činidlo např. suché ovoce, víno). Další alergeny, které mohou způsobit alergie jsou med, mák, zelenina, houby, kakao a čokoláda, koření a bylinky.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist