Jdi na obsah Jdi na menu
 


Restauracím a barům se nedaří

9. 11. 2012

  

122_resize.jpg

Za posledních 5 let, tedy za léta od začátku hospodářské krize, která tak silně postihuje Španělsko, bylo na ostrově uzavřeno skoro 1.000 barů, restaurací a kaváren.

K celé napjaté situaci se vyjádřil i tajemník ”federacion empresarial canaria ocio restaurantes” (fecao) Antonio Velez, který řekl, že situace je neudržitelná a nevylepší ji ani přicházející hlavní sezóna a vánoce.

Podle údajů sdružení fecao klesly jen od roku 2010 tržby provozovatelů pohostinských zařízení až o 40%, zatímco náklady se zvýšily o 10%. V celém sektoru se masivně propouští, aby byly kompenzovány klesající tržby.

Chtělo by se říci, že situace není až tak zlá, ale to je jen na první pohled. Ačkoliv počty turistů, přijíždějících na ostrov, permanentně stoupají nebo lépe řečeno neklesají (letos přijede 3,3 miliónů lidí), tak“All-Inclusive-Hotels”, které rostou jako houby po dešti, odsávají klientelu z dříve prosperujících barů a restaurací.

Gran Canaria tak ztrácí kus „svého já“. Na místo tradičních kanárských restaurací (s tradičními jídly a za například doprovodu kanárské hudební skupiny), kde se mohou turisté seznámit se zvyky a folklorem ostrova,  se uzavírají  turisté na svých dovolených do velkých hotelových komplexů plných barů a restaurací s mezinárodními jídly, které neopouštějí už ani na dříve tak populární celodenní výlety po ostrově.  A tak restaurace, kde k obědu podávají výborné a nikdy nekončící varianty tapas a kde každý večer hraje živá hudba a hosté si pochutnávají na plodech moře či vynikající paelle, pomalu vymírají na úkor barů a restaurací, přisátých k hotelovým komplexům, kde na menu najdeme jenom burgry, kuřecí křidélka a hranolky. Tou lepší variantou je pak pizza. A to vše většinou čerstvě rozmražené.

Dovolená tak nabírá jiný směr a lidé již ztrácejí zájem o seznámení se zemí, její kulturou a zvyky. A s tímto novým trendem se budou muset vypořádat i majitelé restaurací a barů, nejen na jihu ostrova. 


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist