Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rivero tvrdě proti těžbě ropy a opět proti Madridu

30. 4. 2013

 

ropna-plosina.jpeg

Předseda kanárské vlády po nedávném kritickém vyjádření na téma centrální vlády a kanárské ekonomiky výroky opětovně zacílil proti Madridu. Zdá se, že čím víc je obyvatelstvo souostroví nespokojené, tím více Rivero brojí proti Madridu. 

 

Rivero nyní obvinil Madrid z koloniální politiky a drancování zdrojů na Kanárských ostrovech. Kanárský prezident vyzval španělskou vládu k okamžitému pozastavení povolení uděleného ropnému gigantu Repsol ke zkušebním vrtům v pobřežních vodách východních ostrovů.

Prezident Rivero (Coalicion Canaria) dnes obvinil ústřední vládu, že se snaží chovat k souostroví "jako ke kolonii" a snaží se "okrádat jeho přírodní zdroje" proti vůli jejich společnosti a jejích institucí. Prezident autonomní oblasti řekl v pondělí večer v Lanzarote, že "kanárské ostrovy musí říct, že dost je skutečně dost" a stěžoval si, že Madrid "není citlivý k ostrovům". 

Rivero se objevil na tiskové konferenci v Arrecife v doprovodu předsedy vlády Lanzarote, Pedro San Ginés (CC) a ministra kultury Fuerteventura, Juan Jimenez (PSOE), a požádal vládu Španělska k okamžitému pozastavení oprávnění uděleného společnosti Repsol začít výzkum šesti lokalit na mořském dně.

Vláda Kanárských ostrovů a ostrovní rady Lanzarote a Fuerteventura zahájily v posledních několika měsících soudní bitvu s cílem zablokovat oprávnění udělená Radou ministrů konsorciu vedenému Repsolem k průzkumu ropy.

Rivero připomněl, že vláda autonomní oblasti, parlament, ostrovní rady Fuerteventura a Lanzarote a obce obou ostrovů byly jednomyslně proti ropnému průzkumu, protože je v rozporu s hlavním zdrojem zaměstnanosti, cestovním ruchem a že ohrožuje přírodní dědictví souostroví. 

Rivero dále uvedl, že autonomní společenství kanárských ostrovů se zavázalo ke zvýšení podílu obnovitelné energie a snížení emisí oxidu uhličitého. Varoval také, že ekonomika ostrovů je založena na rozvoji cestovního ruchu a na využití neropného přírodního bohatství. "To (příroda) je to, co nám umožňuje vyvíjet hospodářskou činnost, a to je to, co musíme podporovat a bránit, ne ropa" dodal Rivero. 

V závěru Rivero odmítl dezinformační kampaň společnosti Repsol, zaměřenou na rozbití soudržnosti ostrovů a řekl, že ropa "není a nikdy nebude" aktivem kanárských ostrovů, "jak se někteří snaží prokázat". 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist