Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rivero varuje před těžbou ropy

15. 1. 2013

 

repsol-vrty.jpg

Včera se konal "kulatý stůl", organizovaný Real Sociedad Económica de Amigos del País, a to na téma těžby ropy společností Repsol v pobřežních vodách ostrova Fuerteventura a Lanzarote

 

Diskuze se zúčastnili prezident kanárské vlády Paulino Rivero, prezident vlády ostrova Fuerteventura Mario Cabrera, expert na životní prostředí Ezequiel Navío a také José Fernández, ministr pro životní prostředí kanárské vlády. 

Posledně jmenovaný ministr uvedl, že ropné vrty firmy Repsol povedou s největší pravděpodobností k nehodám, při nichž unikne do moře ropa. Nehody předvídá v důsledku velké hloubky, ze které se má těžit, vysokých vln, obvyklých v těch místech a zejména z důvodu seismických aktivit, tak obvyklých pro danou lokalitu. 

Zemětřesení jsou na východ od Fuerteventura a Lanzarote nejen častá, ale dosahují vysokých stupňů richterovy škály. Nejsou výjímečné případy, kdy seizmologové naměří až 4,8 stupně, obvykle to bývá kolem stupňů dvou. 

Jen za loňský rok se mořské dno v lokalitě, kde chce Repsol těžit, třáslo osmkrát a dvakrát bylo naměřeno 4,7 stupňů. 

Kanárský prezident Rivero pak v diskuzi dodal, že i pokud by těžba byla bezpečná před následky zemětřesení a vln, při těžbě, podle jeho názoru, vždy dochází k únikům ropy, což by samozřejmě poškodilo budoucnost ostrovů, kterou Paulino Rivero spatřuje především v turistice. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist