Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozvolnění karantény pokračuje, co se může na Kanárských ostrovech od 11. května 2020

7. 5. 2020

anfi.jpg

Španělský parlament ve středu sice schválil prodloužení mimořádného stavu do 25. května, jehož součástí je  i pokračování karantény a omezení mobility obyvatelstva, ale to nic nemění na skutečnosti, že od pondělí 11. května vstoupí ostrov Gran Canaria do fáze "1" rozvolnění. To vše samozřejmě, pokud se nestane něco mimořádného, co by mohlo narušit proces schválení tohoto programu. Fáze "1" bude trvat 2 týdny, poté ministerstvo zdravotnictví posoudí, zda je možný přechod do fáze "2".

Více o jednotlivých fázích najdete na našem webu ZDE

Než se podíváme co je povoleno, je nutné uvést, že určitě ve fázi "1" není povoleno koupání a opalování na plážích. Na tyto aktivity si budeme muset počkat do fáze "2", která nastoupí (pokud dovolí epidemiologická situace) až 25. května 2020. 

Další podrobnosti k fázi "1" lze očekávat poté, co ministerstvo zdravotnictví přechod do této fáze pro kanárské ostrovy potvrdí definitivně. 

Co vše lze dělat v první fázi od pondělí?

Rodiny

Můžete navštívit členy rodiny a setkávat se maximálně v kolektivu deseti lidí. Členové rodiny mohou být navštíveni pouze na stejném ostrově a setkání až deseti lidí se může uskutečnit venku nebo v domě. Občané však musí dodržovat bezpečnostní opatření s minimální vzdáleností dva metry a dodržovat hygienická a ochranná opatření. V této fázi zatím není dovoleno chodit do pečovatelských domovů.

Cestování autem

Ti, kteří žijí společně, mohou cestovat ve stejném vozidle bez dodržení bezpečné vzdálenosti. Pokud nejsou cestující ze stejné rodiny, mohou v osobním voze jet dva lidé, řidič a spolujezdec, v zadní a opačné oblasti.

Venkovní zahrádky restaurací

Mohou se otevřít terasy pohostinských zařízení, ale jejich kapacita musí být omezena na 50% povolených stolů. Norma schvaluje setkání na terasách maximálně deseti lidí na jeden stůl, i když nežijí společně, ale musí dodržovat bezpečnou vzdálenost dvou metrů a stejnou vzdálenost od ostatních stolů. Na stolech nesmí být umístěny žádné prvky, které by mohly být předmětem nákazy, jako jsou lahvičky oleje a octu či balsamika, párátka, slánky, pepřenky, kečupy nebo stojánky na ubrousky, je upřednostněno, aby jídelní lístky byly v elektronické formě a na tabulích nebo plakátech. Toalety jsou povoleny pro maximálně jednu osobu. 

Obchody

V této fázi je možné otevírat obchody o rozloze menší než 400 metrů čtverečních bez předchozího objednání (cita previa), nákupní střediska nejsou v povolení zahrnuta, pokud jednotlivé podniky v obchodních centrech nemají individuální externí přístup. Maximální kapacita návštěv pro obchody bude 30%, se vzdáleností dva metry a plánem preferenční péče o seniory.

Pouliční trhy

Pokud se obce rozhodnou trhy povolit, lze trhy znovu otevřít s omezením jejich kapacity na 25% obvyklého počtu stánků.

Náboženské služby, obřadní síně a pohřby 

Účast je povolena, ale jen za předpokladu naplnění maximálně třetiny kapacity. Smuteční rozloučení a pohřby a pohřby jsou také povoleny, ale jen pro 15 osob na volném prostranství a pro 10 uvnitř.

Kulturní akce

Kulturní akce a představení uvnitř budov jsou povoleny pro maximálně 30 osob a venku pro méně než 200 osob, vždy za předpokladu, že je dodržována nezbytná vzdálenost; muzea musí regulovat návštěvnost na 30% kapacity a bez kulturních aktivit, lze provádět i audiovizuální produkce, pořádání kongresů a seminářů, vždy s dodržením bezpečné vzdálenosti a s počtem maximálně 30 účastníků.

Aktivní cestovní ruch a sport 

První fáze umožňuje aktivní turistiku v omezených skupinách, také sportování, při kterém nedochází ke kontaktu, jako je tenis nebo atletika, ve venkovních sportovních areálech bez veřejnosti. Individuální sporty v uzavřených centrech jsou možné po předchozí domluvě (cita previa).

Pamatujte! Pro mobilitu obyvatelstva v 1. fázi rozvolnění, tedy od 11/5 do 25/5 platí, že jsou zachovány časové úseky, pro vycházení z domu, které platily od minulé soboty. (Dospělí od 14 do 70 let můžou na procházku nebo individuálně venku sportovat od 6 do 10 a od 20 do 23 hodin. Děti do 13 let včetně mají čas od 12 až 19 v doprovodu dospělého, senioři nad 70 let a lidé vyžadující doprovod pak mají "okénka" od 10 do 12 a od 19 do 20 hodin.) Mobilita je povolena v celé oblasti, která prošla do další fáze.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist