Jdi na obsah Jdi na menu
 


Se zimou bohužel přicházejí na kanáry i zloději

18. 10. 2013

 

policie.jpg

Policie a radnice na všech kanárských ostrovech, Gran Canaria nevyjímaje, varují občany a turisty před zloději, především před kapsáři.

Je zima a tak se celé bandy zlodějů (z Bulharska či Rumunska), využívající schengenský prostor, stěhují na kanáry, kde nemají díky příznivému klimatu problém s noclehem. Je to jev, který se nelíbí ani domácím, ani turistům, ani policii, ale bohužel je realitou. 

Zejména aktivní jsou kapsáři ve velkých městech, jako je Las Palmas nebo Santa Cruz na sousední Tenerife, kde je velký výskyt turistů, připlouvajících na zaoceánských lodích. Pozorni by také měli být návštěvníci velkých nákupních center, ale i například pláží či resturací na jihu ostrova, v turistických oblastech.

Loni na podzim a v zimě byly mezi zloději například velmi oblíbené krádeže mobilních telefonů, položených na stolech v restauracích, tašek, batohů na židlích a nebo dámských kabelek na toaletách.

Zpozornět by měl i každý, koho osloví na ulici dvojice s prosbou na rozměnění peněz. Cílem takových expertů je vaše peněženka, jakmile ji vytáhnete, zloději ji vám vytrhnou a rychle zmizí. 

Velmi oblíbené mezi zloději jsou i tašky či věci odložené na plážích a ti šikovnější kradou i z batohů, které mají turisté na zádech. Takže pokud batoh, tak svázat drátkem jednotlivé zipy a hlavně cennosti mít vždy hodně "hluboko", nebo nejlépe v v dokladovce zavěšené na krku a schované pod oblečením.

Také motoristé by si měli dávat pozor, co a kde nechávají v autě. Nic neponechávat viditelného v interiéru a ani na parkovišti nepřeskládat věci ze sedaček do kufru před odchodem od auta. Zloději bývají povětšinou nablízku, vaši činnost vidí a otevření kufru po vašem odchodu je pro ně otázkou minuty.

Pozorní musíme být i na semaforech, nebo při zastavení před přechody. Policie důrazně doporučuje se v autě zamykat, zlodějům při zastavení auta stačí pát vteřin na ukradení zavazadla. Zbystřit je nutné i při nabízení mytí oken, je lépe uzavřít okna a službu odmítnout.

A nakonec, pozorní byste měli být i při večerní procházce. Již několikrít jsem viděl, jak nic netušícím turistům spolujezdec z projíždějící motorky strhl z ramena kabelku nebo dokonce vytrhl svetr či bundu z ruky.

Byl bych nerad, aby článek vyzněl tak, že Gran Canaria je sídlem všech zlodějů, obrazně z celé Evropy. Naopak, kriminalita je zde velmi nízká a není problém se na jihu v turistických oblastech pohybovat i večer nebo v noci na ulicích. Policie je vidět rozhodně častěji než v naší středočeské kotlině a má respekt. Každý by však měl mít na paměti základní pravidla obezřetnosti, nenosit sebou cennosti, hotovost mít u sebe pouze v nezbytně nutné míře a znát postupy co dělat, když se něco stane, tedy například pamatovat si číslo pro zablokování kreditky nebo mobilu. 

Hezkou a klidnou dovolenou. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist