Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severní vítr přináší citelné ochlazení, o víkendu má začít pršet

17. 3. 2015

bajada-temperaturas-marzo-2015.jpg

Atlantická fronta (satelit), postupující ze západu směrem na Azorské ostrovy, narušuje rovnováhu vzdušných mas severně od kanárských ostrovů a přinese rychlou změnu počasí - LINK (obě animace). 

Silný vstup severního proudění zasáhne již dnes odpoledne kanárské ostrovya přinese velmi citelné ochlazení. Noční teploty by měly ve středu Tenerife klesnout až na 3 stupně, na Gran Canaria na 9 a na La Palma na 10 stupňů Celsia.

Nejvyšší denní teploty na severu Gran Canaria se očekávají mezi 14 a 15 stupni, v Las Palmas je nyní v poledne 18 stupňů, na jihu v Maspalomas máme 20,6 stupňů a teplota stále klesá. Je to citelný rozdíl oproti minulému týdnu, kdy teploty na jihu Gran Canaria atakovaly často i "třicítku". Počasí se tak, zdá se, vrací do svého "březnového" normálu. 

Vše způsobuje velmi silný severní vítr, které nad mořem již nyní dosahuje 4 nebo 5 stupňů Beafurtovy stupnice, lokálně se dá očekávat i stupeň číslo 6, zejména mezi ostrovy. Silný vítr způsobí lokálně rozbouřené moře, na severním a severozápadním pobřeží se dají očekávat vlny o výšce 2 metrů. 

V příštích několika dnech vydrží nízké teploty a od čtvrtka se přidá i oblačná a často až velmi zamračená obloha. na celém ostrově Gran Canaria se musí počítat s občasnými dešti, většinou intenzivnější na severních svazích ostrova. Nárazy větru mohou dosahovat až 60 km/hodinu.

Nízké teploty a oblačnost s občasnými dešti by měly vydržet, podle zatímní předpovědi, až do konce března.  

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist