Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silný požár na severozápadě Gran Canaria

11. 8. 2019

incendio-tejeda-gran-canaria-16_g.jpg

AKTUALIZUJEME:

20:30: kanárská vláda vyhlásila, že požár je pod kontrolou, udržuje však všechny jednotky v pohotovosti 

18:00: vyjma silnice GC-150 mezi Cruz de Tejeda a Pinos de Galdar jsou všechny silnice v oblastech, postižených požárem, již sjízdné

17:00: obviněný J.S.R. měl být podle rozhodnutí soudu umístěn ve vyšetřovací vazbě, vyhnul se této povinnosti složením kauce ve výši 25 tisíc eur. 

11:00: soud bude dnes dopoledne rozhodovat o případné vazbě muže (55), podezřelého ze zavinění požáru v horách. Podezřelý J.S.R podle vyšetřovatelů pracoval na opravě svého plotu s rozbrušovačkou. Podle paragrafu 351 španělského trestního zákona muži hrozí 10 až 20 let vězení.  

10:00: nad údolím Tejeda létají opět letadla a vrtulníky, hasiči likvidují poslední zbytky doutnajícího požářiště. Do města Tejeda se začali ráno vracet první evakuovaní. 

13.8.2019 - 09:00: noční vítr rozfoukal několik ohnisek požářiště nedaleko obce Artenara a Tejeda, konkrétně v oblasti El Rincón a nedaleko Parque de Otoño. Oheň je ale pod kontrolou

23:45: Protección Civil města Ingenio hlásí další požár. Tentokrát v oblasti Cazadores - mapa. Díky velmi silnému větru se oheň šíří zcela nekontrolovatelně. Pravděpodobně se jedná o úmyslné zapálení. Silný vítr žene plameny do hor a do údolí Guayadeque.

22:55: kanárské ostrovy potřebují, aby na ostrovech trvale dokovalo speciální hasební letadlo. Hydroplán, který dokáže tankovat z moře "za letu" a může uskutečnit 25-30 tankování a výletů na ohniska požáru za hodinu - FOTO. Na kanárských ostrovech jsou tři národní parky a více než deset přírodních rezervací, které jsou každoročně vystaveny riziku požárů. Pokud se domníváte, že je nutná přítomnost tohoto speciálu na kanárských ostrovech, přidejte se k podpisové akci, ZDE

22:50: hydroplán Bombardier CL 415 z letky Grupo 43 de Fuerzas Aéreas del Ejército del Aire, uskutečnil v neděli 30 letů s načerpanou vodou ze zátoky La Luz v hlavním městě, než jej vyřadila porucha elektroinstalace. Jak řekl pilot letadla Francisco Javier Gimeno Benito-Sendín, pauza do příletu nového letadla ze základny v Malaga nebyla velká. 

22:45: Florencio López, vedoucí služby generálního ředitelství bezpečnosti, se vyjádřil, že oheň se dále nešíří, a že všechna ohniska jsou pod kontrolou pozemních jednotek. 

22:30: předseda kanárské vlády Ángel Víctor Torres sdělil na tiskové konferenci, že s ohledem na vítr není možné pokládat oheň za kontrolovaný, rozhodne počasí v úterý.  

22:00: požár je pod kontrolou, nejsou žádná nová ložiska požáru, hasiči neevidují žádné viditelné plameny. 

Pohledy na místa postižená požárem, VIDEO

18:00: letecké síly lokalizovaly požár a zabránily jeho dalšímu šíření, město Tejeda již není ohroženo, více info na našem facebooku

12:00: požár zasáhl již 1.500 hektarů porostu. Na místě zasahuje 9 helikoptér a 2 letadla.

VIDEO hydroplánu, který nabírá vodu v zálivu La Luz v hlavním městě Las Palmas. 

07:50: v noci musela být evakuována Tejeda, nádherné horské město, jedno z nejkrásnějších měst Španělska svírají plameny. Obyvatelé byli přemístěni do San Mateo. Oheň se u Artenara přibližuje k rezervaci Tamadaba. 

Pondělí 07:30: na Gran Canaria svítá a tak se opět mohou do hašení zapojit letecké síly. Oheň v noci díky větru velmi zesílil a plameny se přiblížily k městu Tejeda. Znovu se rozhořela ohniska u Artenara. 

18:40: požár se daří  zadržovat, již se dále nešíří, stále však není možné hovořit o tom, že je pod kontrolou. Hasiči brání ohni v dalším šíření na linii dlouhé 23 km. Do boje s ohněm se již naplno zapojilo letadlo Canadair CL415 Fire Bomber z Malagy, které tankuje za letu z moře a výrazně pomáhá hasit. Ze sousední Tenerife přiletěla i helikoptéra Kamov, speciálně vybavená pro boj s požáry nádrží na 4,5 tisíce litrů vody. Noc rozhodne, meteorologové čekají velmi silný vítr. 

Požár se v noci ze soboty na neděli přiblížil až k městečku Tejeda - FOTO

Letecké záběry hořící oblasti

Noční video požáru

16:00: jak informoval právě na tiskové konferenci předseda kanárské vlády Ángel Víctor Torres, oheň se stále nepodařilo dostat hasičům pod kontrolu. Z Malagy právě odletělo speciální velkokapacitní hasební letadlo. Na tiskové konferenci byl dále předseda Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales a zástupce španělské vlády na kanárských ostrovech, Juan Salvador León.

15:50: lesy v oblasti Las Moriscas y Cueva Caballero jsou zničené požárem, naštěstí se oheň nerozšířil do údolí města Tejeda.

15:45: Na místě požáru, na ploše více než 900 hektarů, zasahuje 9 vrtulníků ze všech kanárských ostrovů a jedno speciální letadlo.  

Zasahující vojáky a hasiče ocenil na svém twitterovém účtu i úřadující předseda španělské vlády Sánchez. 

15:25: Místo světového dědictví UNESCO hoří kvůli nesvědomitosti obyvatele města Telde (55), který i přes výslovný zákaz vydaný v červenci vládou ostrova používal svářecí přístroj bez nutného požárního zajištění v domě poblíž silnice GC-21 v oblasti Cruce de las Peñas (mapa).

VIDEO

Cabildo de Gran Canaria informuje na svém twitteru, že jsou uzavřeny silnice GC-210 z Tejeda do Artenara (0-6 km), GC-21 z Cruce de los Garajes do Artenara (32-39 km), GC-150 z Cruz de Tejeda do Pinos de Galdar (5,5-12,3 km). 

Jako první z vojenských jednotek zasahovalo již v noci ze soboty na neděli 70 vojáků z Pohotovostní zásahové jednotky na Kanárských ostrovech (UIEN Canarias) se základnami Gando (Gran Canaria) a Los Rodeos (Tenerife). V neděli ráno bylo aktivováno 53 vojáků ze základny UME v Tenerife, kteří se již připojili k jednotkám na Gran Canaria.

V neděli odpoledne odlétne navíc padesát vojáků z druhého nouzového zásahového praporu ze základy Morón (Sevilla) v letadle Hercules Lockheed C 130, aby se připojili k již nasazeným jednotkám. Celkem tak bude v neděli odpoledne s lesním požárem na Gran Canaria bojovat 177 vojáků UME. Již tuto noc vojáci aktivně pomáhali chránit před ohněm města Artenara a Juncalillo, stejně tak i přírodní park Tamadaba.

Hlavní informace

Lesní požár, který vznikl v sobotu v lokalitě La Peña Juncalillo (mapa), na vrcholcích ostrova Gran Canaria, stále není pod kontrolou. Evakuovány byly již tisíce lidí z desítek obcí okresů Tejeda, Artenara a Gáldar.

Hasiči musí navíc bojovat s dalším požárem v lokalitě Los Manantiales, kde hoří na dvou hektarech. Předseda vlády Kanárských ostrovů, Ángel Víctor Torres, na tiskové konferenci v neděli ráno nevyloučil, že tento druhý požár byl založen úmyslně. Hoří totiž téměř na stejném místě jako v roce 2017. 

Prezident vlády Kanárských ostrovů, Ángel Víctor Torres, ujistil přítomné, že příští hodiny budou mít zásadní význam pro stabilizaci a kontrolu ohně, protože v následujících hodinách se očekává nárůst větru, který by mohl mít v nárazech sílu až 70 km/hodinu, což by mohlo dále komplikovat likvidaci ohně.

Torres naznačil, že podle informací hasičů se zatím oheň vyvíjí příznivě, ale zdůraznil, že je stále bez kontroly.

Kromě dvou hasičů zraněných popálením zatím nedošlo k žádným zraněním osob. Předseda kanárské vlády vyzval obyvatelstvo, aby spolupracovalo a zejména, aby nikdo nejezdil do hor ve středu ostrova. 

Zatím bylo evakuován asi 20 vesnic v okresech Tejeda, Artenara a Gáldar, aktuálně žádné evakuace neprobíhají. 

Torres dále uvedl, že lokalita Montaña Sagrada de Gran Canaria, vyhlášená v červenci kulturním dědictvím lidstva, nebyla přímo zasažena, plameny však likvidují borovicové lesy v „srdci ostrova“.

Oheň byl způsoben „nedbalostí“ osoby, která pracovala se svářecím zařízením bez řádného zajištění. Podezřelý z trestného činu veřejného ohrožení je již v rukách policie. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist