Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sklizeň rajčat skončila na stejné úrovni produkce jako před rokem

1. 5. 2016

sklizen-rajcat.jpg

Sklizeň rajčat skončila sice na stejné úrovni produkce jako před rokem, ale kanárští zemědělci hlásí až 15% pokles exportních cen. Konkurenceschopnost kanárských rajčat na evropských trzích je ohrožená levnou produkcí rajčat z Maroka.

Kampaň většiny zemědělských společností a družstev na jihovýchodě ostrova Gran Canaria skončila již koncem dubna. Poslední loď s rajčaty na export vyjela z přístavu Las Palmas 21.dubna, skokro na den přesně jako v sezóně 2014-2015. Pouze družstva v oblasti La Aldea počítají, že budou pokračovat ve sklizni ještě dva až tři týdny.

Podle Juliana Bonnyho, mluvčího Svazu exportérů provincie Las Palmas (Federación de Exportadores de Las Palmas - Fedex), byla uplynulá sklizeň úspěšná, pouze došlo k nepříjemnému poklesu exportních cen, v rozmezí 10-15% v porovnání s loňskou kampaní. 

Současně mluvčí Bonny konstatoval, že je pro domácí producenty stále těžší soutěžit na evropských trzích s dodavateli z kontinentálního Španělska a Maroka. 

Podle údajů z Fedex, v kampani 2003/2004 se sklidilo na Kanárských ostrovech více než 220.000 tun rajčat, stejné množství i v Maroku. O jedenáct let později, Maroko zvýšilo svou produkci o 75%, zatímco producenti na Kanárských ostrovech utrpěli pokles o 60%. "Maroko, díky nízkým nákladům ve výrobě, se stalo zajímavějším pro evropský trh" řekl prezident druhé nejvýznamnější kanárské asociace - ASAJA, Roberto Goiriz.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist