Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnost "Fiesta de San Juan"

19. 6. 2013

 playa_de_las_canteras_24_dec2006_palmas_gran_canaria.jpg

V noci ze soboty na neděli se na celé Gran Canaria slaví letní slunovrat, zde nazývaný jako Dia de San Juan. V Las Palmas se slaví současně i jako den založení města.

Po mnoho let provázel noční fiestu velkolepý ohňostroj, letos tomu ale bude jinak. Většina obyvatel Las Palmas se sice půjde v noci vykoupat na pláž Las Canteras, ale ohňostroj bude z důvodu nového zákona výrazně menší. Na místo obvyklých 380 tun rachejtlí a petard pobaví diváky pyrotechnika o váze jen 45 tun.

Organizátoři počítají, že do města z jiných částí ostrova přijede autobusy až 40 tisíc lidí. 

Día de San Juan je svátek původně pohanského původu, a to velmi starý a často spojený s malými ohni. Je to svátek slavený na severní polokouli a účelem rituálu ohňů bylo dávat více energie slunci, které se od tohoto dne stává slabší a slabší, protože dny jsou kratší až do zimního slunovratu.

Svátek se slaví v řadě zemí Evropy, ale zejména ve Španělsku, v Portugalsku, Norsku, Dánsku, Švédsku, Finsku, Estonsku a Spojeném království.

Ve Španělsku pak došlo historicky ke spojení oslav slunovratu (20. až 21. června) a slavení svátku svatého Jana ( 24.června). Sice je mezi těmito svátky více rozdílů než shod, nicméně existují společné prvky, jako je realizace ohňů v ulicích a náměstích měst, kde se scházejí celé rodiny a přátelé. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist