Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sníh, namrzlé silnice, déšť a uzavírky. Taková je situace v nejvyšších horách Gran Canaria.

1. 2. 2018

 image00076-88_g.jpg

Na horách Gran Canaria již čtvrtý den sněží a panují velmi nízké teploty. Ochlazení, které přišlo na celé Kanárské ostrovy, pociťují i lidé v lokalitách, kde jindy bývá touto dobou teplo. Například v Maspalomas na jihu Gran Canaria se denní teploty pohybují kolem 18 stupňů Celsia a noční padají i pod 15 st.Celsia. Více podrobností k aktuálnímu počasí na našem webu ZDE

Jak dramatická je situace v horách Gran Canaria je vidět na TOMTO videu. 

Vláda Gran Canaria rozhodla hned první den po příchodu studené fronty o uzavření přístupových cest do hor (tzv. cumbre) a v praxi bývá průběžně otevřen pouze přístup přes Cruz de Tejeda. Tento bod je důležitý i pro dopravní obslužnost obyvatelstva z oblasti Tejeda či Artenara.

du7r1w2w4aawnu9-2_g.jpg

Trvale uzavřené jsou přístupové cesty z jihu, tedy od Ayacata a východu, z obce Cazadores. Dnes v noci a včera ráno byla uzavřena i silnice ze San Mateo. Silničáři na Gran Canaria nemají k dispozici potřebnou techniku, aby zvládli námrazu a sněžení a žádají řidiče o trpělivost.

Včera, ve středu přes den, kdy došlo k částečnému oteplení, byl do hor zpřístupněn okruh přes Cruz de Tejeda a výstup přes Ayacata a Cueva Grande, večer však již bylo nutné kolem 19.hodiny silnice opět uzavřít. 

image00045-57_g.jpg

Zasněžené hory jsou samozřejmě cílem mnoha lidí, pro canarios je sníh skutečně něčím mimořádným. Podle prognózy by mělo ještě dnes sněžit a nízké teploty mohou vydržet na horách až do víkendu. 

Vláda Gran Canaria zvažuje zavedení kyvadlové autobusové dopravy do hor, na horách jsou totiž parkoviště zaplněna auty návštěvníků. Vláda žádá občany, aby byli maximálně opatrní a vyvarovali se prochladnutí a zranění na zledovatělých úsecích.

image00071-83_p.jpg

V úterý odpoledne muselo být evakuováno z hor 40 lidí, kteří prošli bezpečnostní kontroly a odvážili se pěšky ve sněhu do těžko přístupných oblastí. Všem hrozilo podchlazení, naštěstí se podařilo všechny zachránit za denního světla. Mezi zachráněnými byly dvě těhotné ženy, kojenec v kočárku nebo občané velmi vysokého věku. 

Vláda proto opakovaně a důrazně žádá občany, ale i turisty, aby respektovali uzavírky silnic a do uzavřených zón ani nevcházeli pěšky. Kdo je rozumný do hor nevyjede. 

Aktuální situaci je možné sledovat na webu vlády Gran Canaria nebo na twitteru. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist