Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělské banky dostanou finanční injekci

3. 12. 2012

068.jpg

Dnes budou v Bruselu uzavřena jednání o mezinárodní pomoci španělským bankám. 

Je to již přibližně 2 roky, co se většina španělských bank topí v problémech. Některé musely být zestátněny, většina se neobejde bez pomoci Evropské unie, jmenovitě Fondu pro stabilitu (ESM).

Banky postihla americká hypoteční krize z roku 2008 a poslední těžkosti jim způsobilo zejména nesplácení hypoték občany a firmami. Španělská vláda navíc bojuje s obrovským schodkem veřejných rozpočtů a velmi těžko si shání zdroje na mezinárodních trzích.

Nejvíce postiženy jsou tyto banky : Bankia: 17.959.000 €, CatalunyaCaixa: 9.084.000 €, Novagalicia: 5.425.000 € a Banco de Valencia: 4.500.000 €.

V posledních týdnech bylo konstatováno, že Španělsko splnilo podmínky ESM, tedy zavedení takových vládních úsporných opatření, které garantují v dlouhodobém výhledu stabilitu veřejných rozpočtů.

Španělská vláda premiéra Rajoye je k úsporným opatřením navíc vázána i ústavním zákonem o vyrovnaném rozpočtu, který byl schválen z popudu lidové strany (Partido Popular) premiéra Rajoye ještě před loňskými parlamentními volbami, ve kterých dosud vládnoucí socialistická strana PSOE drtivě prohrála.

Španělé si ve volbách zvolili cestu škrtů a omezení, přesto se však opatřením vlády brání, jak o tom svědčila nedávno uskutečněná celonárodní generální stávka dne 14.11.2012.

Výplata finančních prostředků španělským bankám započne v únoru 2013, tedy v roce, kdy nejrazantnější škrty ve všech oblastech (zdravotnictví, školství, kultura, stavebnictví, veřejná správa atd. ) spolu se zvyšováním daňové zátěže vstoupí v platnost. Pády bank by již tak komplikovanou hospodářskou situaci země v žádném případě neulehčily. Mezinárodní podpora bank by měla zajistit jejich kapitálovou přiměřenost, stabilitu a umožnit prodej nesplácených úvěrů a nemovitostí. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist