Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko obnoví mezinárodní smlouvy a začne vracet imigranty z Kanárských ostrovů zpět

24. 9. 2020

cie-barranco-seco.jpg

Španělské ministerstvo vnitra "v příštích několika dnech" znovu otevře CIE na Tenerife a Gran Canaria, uzavřené těsně po březnovém vyhlášení výjimečného stavu v celé zemi. Podle vyjádření vládního delegáta španělské vlády na Kanárských ostrovech budou tato zařízení znovu použita k návratu imigrantů, kteří přijedou lodí na ostrovy, zpět do zemí, ze kterých pocházejí.

CIE jsou zadržovací střediska pro cizince s příkazem k vyhoštění, zákon umožňuje jejich internaci maximálně 60 dnů, poté, pokud nebudou vráceni do své země, musí být propuštěni.

Zadržovací střediska pro cizince (CIE) v Barranco Seco na Gran Canarii (kapacita 112 osob) a Hoya Fría na Tenerife (kapacita 238 osob) jsou od 31. března prázdná, soudce, který dohlížel na provoz prvního z nich, nařídil jejich vystěhování kvůli vypuknutí epidemie koronaviru, který se šířil mezi imigranty.

Byly zahájeny práce vedoucí ke znovuotevření CIE, jako zařízení, které by umožnilo zadržení a následnou repatriaci imigrantů do zemí, se kterými má Španělsko uzavřeny dohody o repatriaci,“ potvrdil tento čtvrtek agentuře Efe delegát španělské vlády na Kanárských ostrovech, Anselmo Pestana.

K reaktivaci repatriací dojde v blízké budoucnosti“, zdůraznil Pestana. „Ministerstvo vnitra to samozřejmě oznámí, ale pokud budou otevřeny CIE, bude to proto, že je pravděpodobné, že smlouvy budou reaktivovány,“ dodal závěrem španělský vládní delegát na Kanárských ostrovech.

Pestana považuje znovuotevření CIE za „dobrou zprávu“, protože možnost repatriace „je také součástí imigrační politiky“. Španělsko má mezinárodní dohody o navracení nelegálních přistěhovalců s Marokem, Mauretánií a Senegalem. Zejména smlouva s vládou v mauritánském Naukšottu je mimořádně "široká", protože Mauritánie přijímá nejen své státní příslušníky, ale i všechny imigranty, kteří na Kanárské ostrovy dorazili nelegálně, pokud existují důkazy že během své migrační trasy překročili mauritánské území a nebo vypluli z pobřeží této západoafrické země. 

Španělské ministerstvo vnitra využilo tuto dohodu s Mauritánií o repatriaci v posledním čtvrtletí roku 2019 a v prvních dvou měsících roku 2020 nejméně pětkrát a to k návratu 136 přistěhovalců, kteří byli přepraveni letecky z Kanárských ostrovů do mauritánského přístavního města Nuadhibú. Uzavření mezinárodních hranic, které následovalo po propuknutí epidemie nového koronaviru, si však vynutilo pozastavení těchto smluv. K dohodě o obnovení smlouvy s Mauritánií došlo zřejmě při návštěvě španělského ministra vnitra Grande-Marlaska minulý týden (informovali jsme ZDE). Reaktivace smlouvy s Marokem bude složitější, Maroko si totiž činí nároky na kanárské výsostné vody. 

Repatriace se neobešly bez kritiky nevládních organizací, jako je Comisión Española de Ayuda al Refugiado nebo Servicio Jesuita a Migrantes, a také od samotného španělského veřejného ochránce práv, zvláště když se týkaly státních příslušníků Mali, země, na kterou existuje doporučení OSN migranty nevracet. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist