Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko očekává více imigrantů, buduje ubytovací síť

5. 11. 2020

patera-salvamento-maritimo--620x349.jpg

Španělský ministr pro sociální začleňování, sociální zabezpečení a migraci, José Luis Escrivá, sdělil, že vybudování sítě státních přijímacích středisek pro migranty je prioritou jeho ministerstva. Současně při pracovní snídani oznámil, že nevyužívaná škola Colegio León v Las Palmas de Gran Canaria se stane již tento týden jedním z těchto středisek.

Escrivá uvedl, že Colegio León je již dva roky uzavřené a tak je možné ho využít pro umístění imigrantů, kterých už letos na Kanárské ostrovy dorazilo 11.409, z toho jen v říjnu 5.328.

„Veřejná správa má budovy, které nepoužívá, a tímto způsobem je budeme využívat“ zdůraznil ministr s tím, že se budou využívat také nepoužívané vojenské objekty. 

Escrivá upozornil, že Španělsko bude muset v příštích letech přijmout hodně přistěhovalců, aby si udrželo svůj "sociální stát" a proto musí posílit přijímací systém s důrazem na etická hlediska a současně reformovat právní předpisy týkající se imigračních záležitostí, protože legislativa je nevyhovující. 

„Imigrační zákon pochází z roku 2000, tedy z let, než vznikl migrační fenomén“ uvedl ministr a vyjádřil znepokojení nad problémem nedostatku míst ve španělském přijímacím systému pro imigranty, protože země čelí vysokému počtu žádostí o azyl.

Španělsko je druhou zemí v Evropě, pokud jde o žádosti o azyl a může se dokonce stát první zemí. Jen v roce 2019 bylo ve Španělsku podáno 118.446 žádostí o azyl, z toho jich bylo vyřešeno 62.596, ale jen 5% příznivě.

„Dělá se vše pro zlepšení a zefektivnění, bohužel ale moc žádostí je odmítnuto, je nutné tento proces zvrátit", dodal.

Pokud jde o střediska pro internaci cizinců (CIE), za která odpovídá ministerstvo vnitra, ministr se domnívá, že situace, která v nich vznikla v důsledku uzavření hranic v důsledku pandemie, je „obtížná, složitá a přechodná“, neboť pro spoustu lidí, kteří byli internováni, nebyla možnost návratu.

Poznámka redakce: bohužel nikde se nic nehovoří o vracení ilegálních imigrantů, ani o tom, jak Španělsko plánuje zajistit práci pro svých 3,7 milionu nezaměstnaných, pokud plánuje zvýšit přísun dalších lidí, kteří budou hledat místo na trhu práce. Ani slovo také nikde nevidíme, kdo to vše bude platit, imigranty, péči o ně či armádu nezaměstnaných. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Omyl

(Miroslav Hudeček, 5. 11. 2020 21:55)

Myslím , že se ve Své poznámce poněkud mýlíte : ten další přísun lidí opravdu nebude hledat místo na trhu práce - proč by to dělali, když mají všechno zadarmo. Leda by chtěl modernější flintu, ale i tu mu Espaňa potažmo EU zainvestuje.

 

 

 
TOPlist