Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sparta s PSV prohrála, ale rozhodně nezklamala

11. 1. 2015

p1118802_resize.jpg

Sparta má za sebou první přípravný zápas v rámci fotbalového turnaje na kanárských ostrovech.

Sparťané prohráli vysoko 2-5, ale přítomné diváky rozhodně nezklamali. Až na slabší čtvrthodinku ve druhém poločase hráli sympatický fotbal a ukázali, že je rozhodně na čem v jarní sezóně stavět. 

p1118769_resize.jpg

Přímo z přípravy (psali jsme ZDE) se letenský klub postavil papírově silnějšímu soupeři, který je na Gran Canaria navíc již týden, je rozehranější a byl posílen cenným vítězstvím nad skotským Celticem. V závěru pak holandskému mnohonásobnému mistru přálo i počasí, když vítr, který "pohánel" v první půli sparťany, v závěru zápasu výrazně zesílil. 

p1118808_resize.jpg

Sparta nenastoupila v "plné sestavě", v základu chyběl brankář Bičík, obránci Kadeřábek a Brabec a záložník Vácha. Díky gólům Dočkala a Lafaty se v závěru prvního poločasu dostala Sparta do slibného vedení, ale gólem do šatny dala soupeři šanci se nadechnout. PSV pak od první minuty druhého poločasu uzavřelo Spartu na její polovině a díky podpoře větru letenským zle zatápělo. Sparta však, někdy i se štěstím, odolávala až do 66.minuty, kdy si vybrala "slabou" desetiminutovku a inkasovala třikrát v rychlém sledu za sebou. 

p1118817_resize.jpg

Po inkasovaných brankách pak sparťané dlouho sbírali síly k překonání silného protivětru a zle dotírajícího soupeře. Šance se naskytly v závěrečné čtvrthodině, ale bohužel pro letenské, na jejich straně nestálo štěstí, a dvě gólovky zůstaly nevyužity. Přes nelichotivý výsledek si Sparta odnesla potlesk z poloviny zaplněného stadionu v San Fernando, kdy zejména holandští a němečtí turisté, kterých byla na stadionu absolutní většina, uznale odměnili šance Sparty potleskem. 

p1118795_resize.jpg

Na Spartě bylo vidět, že někteří hráči nejsou "ve své kůži", což mohlo být způsobeno změnou klimatu, ale také nepříjemmným saharským prachem v ovzduší. Gran Canaria je již druhý den sužovaná meteorologickým jevem zvaným calima. Rozhodně oživením byla některá sparťanská střídání, zejména Picault, který v 72.minutě vystřídal Vacka, na sebe vázal hodně pozornosti obrany PSV a i když byl na hřišti jen chvíli, dokázal se dostat i do slibných šancí. Jeho rychlý pohyb, akcelerace a kvalitní zpracování míče dělalo zadákům PSV viditelně těžkosti. 

p1118825_resize.jpg

Co říci závěrem? Byl to přípravný zápas, kdy trenéři evidentně zkoušeli různé taktické varianty, od defenzivního valu na začátku druhého poločasu, přes brejkové pokusy v posledních 10 minutách až po vysoký presing v úspěšné druhé dvacetiminutovce první půle. To sparťané svého soupeře doslova přehrávali, i když upřímně řečeno, bylo vidět, že technicky v některých aspektech zaostávají a hodně jim pomáhá zadní vítr. Presing je náročný a nedá se hrát celý zápas, bylo ale zřejmé i laikovi, že i tak zkušený a kvalitní tým, jakým třetí celek loňského ročníku holandské ligy určitě je, měl s aktivním napadáním a výrazným vysunutím celého sparťanského bloku velké těžkosti a ve středu pole přicházel o aktivitu. Sparta ovládla střed a vysunutím krajních beků často přetěžovala obranu PSV a vytvářela si šance. Bylo skutečně příjemné se dívat, jak PSV "zalezlo do ulity" a všichni jejich hráči byli "za míčem". 

p1118784_resize.jpg

Tak držme Spartě palce, že do úterního odpoledne dobře zregeneruje a na Celtic se připraví nejen stejně dobře takticky, jako dnes na PSV, ale nabere i tolik potřebné fyzické síly. A věřme, že na stadion přijde více českých příznivců, kteří se pokusí čelem postavit hlučným ostrovním fanouškům. Dnes fanoušků Sparty nebylo mnoho, ale i v počtu několika lidí dokázali překřičet stadion plný důchodců z EU :-). 

P.S. druhou branku Lafaty se mi dokonce podařilo nahrát :-) 

 

P.P.S. sparťanskou sestavu si můžete prohlédnout na tomto videu 

 

P.P.P.S. fanoušci Sparty byli slyšet, ne že ne!

a na konec : pár zbývajících fotek je ZDE

Tak zase zítra :-) Karel

 

 

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist